Mladi sa Kosova "trbuhom za kruhom"

U najvećem broju mladi, ali i bračni parovi sa malom decom, preko Beograda i Mađarske, napuštaju Kosovo zbog života koji je postao veoma težak.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

22:38

Default images

Kako piše prištinski Blic na albanskom jeziku, sinoć su sa prištinske autobuske stanice krenula tri puna autobusa mladih Albanaca, žena i dece koji su na Zapad krenuli "trbuhom za kruhom".

Maršruta njihovog odlaska je preko Beograda i Mađarske, a odatle u gradove širom Evrope, piše list.

Svi oni, kako se navodi, imaju isti cilj: da pobegnu što dalje od Kosova u traženju boiljeg mesta za zivot.

Iako pred kamerama nisu zeleli da govore, iza kamera su rekli da je život na Kosovu toliko postao tezak da moraju da boljitak moraju da traže na Zapadu.

List navodi primer porodice koja je u "beli svet" ispratila sina jedinca, koji čak, kako se navodi, nije ni znao krajnju destinaciju.

Porodica, međutim, kaže:"Gde idu drugi neka ide i naš sin", javila je agencija Kosovapreš.

I većina njih krenula je "na put bez adrese", sa nadom da negde, bilo gde, nađu bolji život od onog koji im se nudi na Kosovu.

Autobusi su, dodaje se, bili krcati, a u njih je mogao samo onaj ko je kartu rezervisao unapred. Oni koji rezervaciju nisu imali sačekaće, kažu, drugu priliku, piše prištinski Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: