Krit: Pripreme za 700 imigranata

Krit se priprema da prihvati oko 700 imigranata sa teretnog broda kome je otkazao motor blizu obala tog grčkog ostrva, saopštili su lokalni zvaničnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

00:27

Default images

Brod Baris, koji je plovio pod zastavom Kiribatija, vuče grčka fregata ka kritskoj luci Jerapetra, i njegov dolazak se očekuje u četvrtak, izjavio je portparol grčke obalske straže za agenciju AFP.

Gradske vlasti nameravaju da imigrante privremeno smeste na košarkaški stadion koji ima 1.000 mesta, pošto pre iskrcavanja prođu medicinski pregled, rekao je graonačelnik Jerapetre Teodosis Kalancakis.

Medicinski radnici, koji će testirati imigrante, nosiće zaštitnu opremu iz opreza zbog virusa ebole, dodao je Kalancakis.

Teretnjak dug 77 metara, uputio je poziv za pomoć u utorak oko 30 nautičkih milja jugoistočno od Krita.

Grčka je glavna tačka ulaska za izbeglice koje nastoje da stignu u Evropu, posebno one iz ratom razorenih država poput Sirije i Libije.

Oko 28.000 Sirijaca je uhvaćeno kako ilegalno ulazi u Grčku od januara, u poređenju sa samo 8.500 prošle godine.

Blizu 200 Sirijaca protestuje u ovom trenutku na trgu Sintagma u Atini zahtevajući od grčkih vlasti smeštaj, posle više meseci koje su proveli spavajući u parkovima ili na ulici, a neki njih stupili su u štrajk glađu, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: