Unapređenje vojne sposobnosti SRB

Saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom će unaprediti vojne i odbrambene sposobnosti Srbije, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

15:01

Default images

On se danas sastao sa izvršnom direktorkom Evropske odbrambene agencije (EDU)Klod-Frans Arno, koja danas u prvoj poseti Beogradu.

Gašić i Arno su se saglasili i da je u narednom periodu važno da se intenzivira saradnja u borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i u oblasti precizno navođene municije.

Oblasti u kojima bi takođe moglo da dođe do vojne saradnje su i sajber odbrana i bezposadne (kopnene) platforme, navelo je srpsko resorno ministarstvo.

Gašić je istakao "da će saradnja sa EDU unaprediti vojne i odbrambene sposobnosti Srbije, a time i našu interoperabilnost sa državama članicama EU".

On je posebno zahvalio na mogućnosti pristupa bazama podataka EDU - Kolaborativnoj bazi, Odbrambenoj bazi za ispitivanje i ocenjivanje i Portalu evropskih odbrambenih istraživačkih centara.

Na sastanku je ocenjeno i "da je angažovanje Ministarstva odbrane u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, značajno zbog procesa evrointegracija Srbije".

Važnost zajedničkih projekata "povećana je i zbog aktuelne ekonomske krize i smanjenja u odbrambenim buddžetima evropskih zemalja".

Na sastanku je konstatovano da se aktivno uključenje u koncept Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike ogleda u težnji ka povećanom angažovanju u operacijama za upravljanje krizama, razvoju zajedničkih projekata i unapređenju administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju sa EU.

Arnold je u petak u Briselu rekla Tanjugu da se pred Srbijom otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa EDU, izjavila je u Briselu izvršna direktorka ovog tela Klod-Frans Arnold uoči prve posete Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: