Napadači na Rašu imaju 300 prijava

Pre dvadesetak dana dva maloletna dečaka uzrasta 10 i 11 godina napala su srpskog književnika i dugogodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova.

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

20:10

Default images

Dečaci su odranije poznati policiji, pošto su jednog starca u Deligradskoj ulici pretukli i opljačkali, posle čega je taj čovek preminuo.

Braća I. N. i J. N. imaju više od 300 prijava zbog razbojništava i krađa. Od juna o njima vodi računa Centar za socijalni rad.

U centru za B92 objašnajvaju da dečaci potiču iz problematične porodice.

"Oba dečaka u porodici su trpela zlostavljanje i zanemarivanje do te mere da im je u ranom uzrastu život počeo na ulici i to dodatno pogoršava efekte lopih uticaja", kaže Marija Milić, psiholog u Centru za socijalni rad. A loši uticaji kulminirali su pre nekoliko meseci kada su problematična braća opljačkala i pretukla starca u Beogradu koji je posle toga i preminuo.

Nekoliko dana kasnije napadnut je i književnik Raša Popov. U centru za socijalni rad tvrde da ih o ovom slučaju niko iz policije nije obavestio.

"Policija je duzna da ih nađe i kada ih nađe da ih smesti u institucije. To su domovi za decu bez staranja, ali oni su usavršili veštine za preživlajvanje na ulici i vrlo brzo pobegnu iz doma", kaže Marija Milić.

Braća su uigran tandem i predstavljaju ekstreman slučaj. Problem je što, po zakonu, oni ne mogu biti iza resetaka. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svesni su da će problem morati da rešavaju sa Ministarstvom pravde.

"Potrebno je u sklopu izmena i dopuna zakona o krivičnopravnoj zaštiti maloletnih učinioca krivičnih dela, kod Ministarstva pravde, inicirati i promene koje bi se odnosile na krivičnopravnu zaštitu maloletnih učinioca teških krivičnih dela mlađih od 14 godina. Potrebne su ustanove u kojima bi maloletnicima bilo ograničeno kretanje odnosno sloboda", navode u Ministrarstvu.

Sam Popov izjavio je za 24 sata da mu je žao što su dečjeg pisca napala stvorenja koja se nazivaju decom, i da ga je sramota.

"Oni su mene vrebali kao životinje plen i opkolili su me kao vučjaci štene. Ne osećam se sigurno u svom stanu iza zaključanih vrata", rekao je Popov

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: