"Neće biti nestašice lekova"

Pojeftinjenje lekova neće dovesti do nestašiće medikamenata, izjavila je direktorka Sektora za lekove i farmakoekonomiju RFZO Milica Bajčetić.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

16:24

Default images

Ona je naglasila da će lekovi koji se nađu na tržištu biti dobrog, proverenog kvaliteta.

"Što se tiče kvaliteta lekova, zabrinutost za kvalitet terapije koja se koristi u Srbiji, a koja se ovih dana pominje je neopravdana. To su lekovi koji se nalaze na trenutnoj listi, koji se inače koriste i koji su naši osiguranici koristili godinama unazad", rekla je Bajčetić.

Pojedini lekovi u Srbiji trebalo bi da pojeftine od 30 do 50 odsto od 1. januara 2015. godine, stupanjem na snagu Pravilnika o novoj listi lekova, a prof. Bajčetić kaže da su se proizvođači sa tim složili i da je samo 4, 8 odsto lekova povučeno sa liste, jer proizvođači nisu prihvatili sniženje cene.

"Na listi su ostali lekovi drugih proizvođača iz iste grupe, čiji su proizvođaci prihvatili cenu i sa kojima su se naši pacijenti godinama u nazad lečili", rekla je Bajčetić.

Ona je dodala da u ovom trenutku ima više od 300 zahteva za ulazak novih lekova na pozitivnu listu (listu lekova koje pacijenti dobijaju uz lekarski recept i koje plaća RFZO).

Zahvaljujući pojeftinjenju lekova, kako kaže, na godišnjem nivou biće napravljena ušteda od 50 miliona evra, a veći deo tih sredstava biće usmeren na uvođenje novih inovativnih lekova i proširenje asortimana lekova.

"U ovako teškom trenutku RFZO sa novom listom koja će stupiti 1. januara 2015. godine obezbedio je dva inovativna leka za naše pacijente koji će značajno unaprediti terapiju šizofrenije i terapiju Parkinsonove bolesti", rekla je Bajčetić.

Ona kaže da će novim cenama lekovi u Srbiji biti svedeni na cene po kojima se prodaju u EU i da je pre implementacije pravilnika urađene opsežne studije gde je Srbija sa cenama u odnosu na region i EU.

"Radili smo niz studija koje su pokazale da su naši lekovi 15 do 30 odsto skuplji od nekih čak zapadno evropskih zemalja", naglasila je Bajčetić i dodala da je i studija Svetske banke pokazala da su lekovi u Velikoj Britaniji jeftiniji 15 odsto nego u Srbiji.

Predsednik Udruženja privatnih apoteka SPAS Dragutin Rajevac kaže da podržavaju smanjenje cene lekova, ako je ono realno i ako to neće poremetiti tržište, ali da smanjenje od 50 odsto stvara neku vrstu skepse da će doći do nestašice pojedinih lekova.

"Ako se poremeti snadbevanje i dođe do nestašice lekova, onda je to loše rešenje. Plašim se da bi nestašica lekova dovela do pojave crnog tržišta", zaključio je Rajevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: