Ponedeljak, 27.10.2014.

08:59

"Izuzetan uspeh Mađarske sloge"

Lista “Mađarska sloga”, u okviru koje je nastupao SVM, osvojila je više od 90 odsto glasova na izborima za savet mađarske nacionalne manjine, kaže Pastor.

Izvor: Tanjug

Default images

Lista “Mađarska sloga”, u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, ostvarila je izuzetan uspeh i osvojila više od 90 odsto glasova na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, izjavio je sinoć predsednik SVM Ištvan Pastor.

Na osnovu obrađenih 98 odsto podataka, Pastor je rekao da je tako povećan njihov broj mandata u savetu na 31, dok je lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara osvojila dva, a po jedan liste "Mađarska liga" i "Za Mađare na drugi način" iza kojih, kako je naveo, stoje Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Time će “Mađarska sloga” imati apsolutnu većinu u Mađarskom nacionalnom savetu koji broju 35 članova.

Pastor je na konferenciji za novinare izborni rezultat ocenio kao izuzetan uspeh i zahvalio se nosiocu liste Jeneu Hajnalu i svim kandidatima na listi, kao i aktivistima stranke, za koje je naveo da su u toku kampanje učinili sve da se ovakav rezultat može ostvariti.

Kao značajan problem Pastor je naveo to što, po njihovim podacima, oko 3.000 ljudi koji su na prethodnim izborima glasali i bili upisani u posebni birački spisak ove nacionalne manjine, nisu mogli da glasaju, jer su ih nije bilo na biračkom spisku.

Lider SVM ne veruje da se radi o nameri, ali je najavio da će zatražiti od nadležnih državnih organa da se ovaj slučaj ispita kako se ne bi u budućnosti ponavljalo.

Upitan o izlaznosti, Pastor je rekao da je na izborima za nacionalni savet Mađara bila iznad 40 odsto.

Lider SVM-a ocenio je da su današnji izbori bili značajni ne samo za 17 nacionalnih zajednica, već i sa aspekta gradnje sistema institucija, rešavanja manjinskih pitanja i odnosa većine i manjine.

“Sa tog aspekta, ovo pitanje je daleko van okvira interesa manjinskih zajednica. Ubeđeni smo da zakon daje mogućnost i prostor za popunjavanje koji je u ovom momentu prazan. Želimo ga popunjavati realnim sadržajima i doprineti tome da na našem primeru dokažemo da su ova zakonska rešenja moguća čak i za primer u ovom regionu gde je skoro svaka zemlja opterećenja pitanjem većine i manjina”, rekao je Pastor.

Nosilac liste “Mađarska sloga” Jene Hajnal zahvalio se SVM i Pastoru, za koje je ocenio da su svojim radom i svojim podrškom pomogli da ova lista i kandidati “ovako ubedljivo pobede”.

“Dobili smo mandat da realizujemo mandat da relizujemo naše planove i programe, mislim da smo spremni, da znamo zašto smo ovde i mislim ćemo uspeti da sve ono što smo predvideli da ostvarujemo za našu zajednicu, za Mađare u Vojvodini. To nam je cilj i zadatak i ubeđeni smo da ćemo u tome uspeti”, rekao je Hajnal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: