Potvrđene izmene u sastavu EK

Evropski parlament potvrdio je danas izmene u sastavu predložene Evropske komisije na čelu sa Žan-Klodom Junkerom.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

20:58

Default images

Time se otvara put da sutra bude izglasano to izvršno telo Evropske unije.

Glavna izmena je dodeljivanje socijalistima trećeg od ukupno sedam potpredsedničkih mesta u budućoj Komisiji, unapređenjem slovačkog kandidata za komesara Maroša Šefčoviča.

"Želimo da nova Komisija stupi na snagu 1. novembra. Ne želimo da (predsednik dosadašnje EK (Žoze Manuel) Barozo preživi politički", izjavio je šef grupe socijaldemokrata u EP, Italijan Đani Pitela.

Te izmene je omogućilo eliminisanje slovenačke liberalke Alenke Bratušek koja nije prošla saslušanje pred odborom EP.

Slovački socijaldemokrata Maroš Šefčovič, koji je bio predviđen za komesara za saobraćaj, unapređen je u potpredsednika odgovornog za energetiku i zadužen za međunarodne pregovore o klimi.

Resor saobraćaja pripao je novoj slovenačkoj kandidatkinji iz redova liberala Violeti Bulc, inače, potpredsednici slovenačke vlade.

Zato su sinoć u Strazburu na otvaranju plenarne sednice Evropskog parlamenta održana nova saslušanja Šefčoviča i Bulcove, koja su oba kandidata prošla.

Konzervativci Evropske narodne partije (EPP) pozvali su, međutim, Bulcovu da što je moguće brže usavrši svoje znanje o evropskoj politici u oblasti saobraćaja, koje je uspela da do saslušanja pred odborom stekne za samo četiri dana.

Glasanje o novoj Evropskoj komisiji biće održano sutra u podne kao što je i bilo predviđeno. Glasanju će prethoditi govor Žan-Klod Junkera, koji će iskoristiti priliku da iznese program svog tima i precizira neke izmene.

Mađar Tibor Navračič tako će izgubiti resor državljanstva (građanstva) koji je poveren Grku Dimitrisu Avramopulosu, a Holanđanin Frans Timermans treba da dobije resor trajnog razvoja, saznaje se od dobro obaveštenog izvora.

U sastavu nove Komisije biće više političara nego što je to bio slučaj u Barozovom timu, sa tri bivša premijera - Finca Jirkija Katainena, Letonca Valdisa Dombrovskisa i Estonca Andrusa Ansipa, dva bivša šefa diplomatije - Timermansa i Italijanke Federike Mogerini, i dva bivša ministra privrede Francuza Pjera Moskovisija i Dankinje Margrete Vestager.

Nova Komisija računa na podršku tri velike političke grupe u EP: konzervativce iz EPP-a, socijaliste i liberale.

Zeleni kritikuju "te male aranžmane među prijateljima", koji idu "na ruku evroskepticima", pa su svojih 50 poslanika pozvali da glasaju protiv Komisije koja "nema evropsku viziju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: