Pokrenuta istraga o parama s Kipra

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potvrdila je da je pokrenula proceduru o sredstvima koja su iz Srbije izneta na Kipar.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

10:10

Default images

Ona je u izjavi za današnje izdanje lista "Blic" odbila da komentariše istragu "o kiparskim parama" kao motiv za upad u njenu hotelsku sobu u Miločeru gde je 18. septembra bila gost na Miločerskom razvojnom forumu.

"Motive neka utvrde nadležni. U ime Republike Srbije podnela sam prijavu potraživanja u likvidacionom postupku nad Poslovnom jedinicom Beogradske banke na Kipru, u iznosu od 187 miliona dolara", kazala je Tabakovićeva.

Ona je kazala da je likvidacioni postupak na Kipru stajao 12 godina.

Guvernerka je navela da je NBS podnela i prijavu potraživanja u likvidacionom postupku i nad Agencijom Beogradske banke i Jugobanke u Njujorku u ukupnom iznosu od 163,6 miliona dolara.

"Procenat naplate zavisiće od vrednosti likvidacione mase tih agencija. Prema sporazumu o sukcesiji i Sporazumu sa Crnom Gorom, Srbiji pripada 35,76 odsto od iznosa koji bude naplaćen", kazala je Tabakovićeva.

Ona je navela da je vrlo značajan i postupak raspodele sredstava SDPR-a u Njujorku, na osnovu kojeg očekuje priliv od oko 900.000 dolara.

"Blic" piše da je kao guvernerka NBS inicirala i postupak pred Trgovinskim sudom u Parizu, u aprilu 2013. podnošenjem tužbe protiv banke "Credit Lyonnais" u Francuskoj u iznosu većem od 24 miliona evra, pri čemu je Srbiji pripalo i uplaćeno na račun 10,08 miliona evra.

Govoreći o upadu u njenu hotelsku sobu u Miločeru, Tabakovićeva je navela da veruje da je svima u interesu da se otkrije istina.

Ona nije komentarisala sazanja "Blica" da je provalnik ušao na glavni ulaz hotela, ali je navela da je sigurna da je u hotelsku sobu u kojoj je spavala ušao profesionalac, a ne provalnik.

"U pet ujutro u, kako su i policajci koji su došli na uvidjaj rekli, najčuvanijem hotelu se probudite i zatičete u sobi provalnika. Ja ću nastaviti da radim svoj posao kao i do sada. Svesna sam da mnogima odgovara da budem u stanju straha. Ali sam ja poslednja osoba na svetu kojoj strah, sebičnost, pohlepa oblikuju ponašanje", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kazala je za "Blic" da je u toku preispitivanje zamrzavanja sredstava pripadnika bivšeg režima na čijem čelu je bio Slobodan Milošević.

"Odluka o zamrzavanju sredstava na svim računima pripadnika Miloševićevog režima doneta je još 2000. godine. Oko preispitivanja te mere još nema nikakve zvanične odluke", kazala je Maja Kocijančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: