Nije dovoljno izraziti tugu

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da veliki deo odgovornosti za požar u kome je troje dece stradalo u romskom naselju, snose država i lokalna zajednica.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.09.2014.

12:42

Default images

Kako je rekao, odgovornost snose država i zajednica zbog svog nečinjenja i ignorisanja nehumanih uslova života Roma.

Janković je rekao da nije dovoljno izražavati tugu već se mora postaviti pitanje da li se tragedija mogla i morala izbeći.

"Medijski izveštaji kažu da se požar desio u kartonskoj kući i da je posledica zapaljene sveće, koja je, u 21. veku u glavnom gradu evropske Srbije, decu trebalo da osvetli i zagreje. Ova tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koji vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji", rekao je Janković.
Foto: B92
Prema njegovim rečima, samo upornim i iskrenim merama države i lokalne zajednice, moguće je obezbediti deci bezbednije okruženje, a roditeljima omogućiti da ispune svoje roditeljske dužnosti.
Foto: B92
Ovaj tragičan događaj izazvao je i žustre polemike na društvenim mrežama, podstaknute uglavnom medijskim izveštavanjem o požaru.

Diskutovalo se o tome da li je isticanje činjenice da su stradala deca romske nacionalnosti korektno ili ne, ali i o tome da li je najdalje što naše društvo ide kada se radi o zaštiti Roma i drugih ranjivih grupa odbrana forme, bez ulaska u suštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: