Sreda, 17.09.2014.

17:53

Izrael: Aramejci od danas manjina

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Sar potpisao je danas naredbu da se Aramejci priznaju kao posebna manjina u registru stanovnika Izraela.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar je svoju odluku zasnovao na tri profesionalna mišljenja da ta manjina ispunjava uslove za zvanično priznanje, uključujući istorijskonasleđe, religiju, kulturu, poreklo i zajednički jezik.

To će omogućiti da se oko 200 hrišćanskih porodica, koje se identifikuju s tim drevnim narodom, registruju kao Aramejci, a ne kao Arapi.

Izraelski mediji navode da se može očekivati da takva odluka samo doda ulje na vatru negodovanju zbog pokušaja da se odvoje muslimani od hrišćana u Izraelu. Poslanik Jair Levin, koji je bio jedna od glavnih pokretičkih snaga za priznanje aramejske manjine, najavio je da će promovisati seriju mera kako bi se napravila razlika između hrišćana u Izraelu i muslimana da bi se produbilo učešće hrišcanske populacije u izraelskom društvu i ohrabrilo da se regrutuje u izraelsku vojsku.

Izraelski poslanik Arapin Ahmed Tibi je kritikovao odluku ministra, označivši je pokušajem da se podeli arapska manjina u Izraelu kako bi se njome lakše vladalo.

"Hrišćani su autentični dao arapske palestinske manjine u Izraelu i to neće izmeniti nikakva desničarska politička odluka", rekao je on.

Levi je, međutim, branio odluku, tvrdeći da ima mnogo grupa koje se bore za priznanje i da muslimansko osvajanje od pre više stotina godina" ne čini od nas Arape", kako je rekao.

Neki Aramejci su služzili u izraelskoj vojsci i aktivno promovišu aramejsku kulturu.Izraelski mediji navode da je odluka o priznanju te manjine doneta takođe nakon više zahteva pojedinaca.

Udruženje hrišćana Aramejaca izrazilo je zahvalnost za ovaj potez, dodavši da će Izrael imati velike koristi.

Izraelski mediji navode da u Izraelu danas živi oko 120.000 hrišćana i da mnogi u hrišćanskoj zajednici sebe smatraju Aramejcima.

Aramejski jezik spada u semitske i uveliko je korišshen u vreme rimskog osvajanja Svete zemlje i veruje se da je bio jezik kojim je govorio Isus Hrist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: