Šta zameraju Obami

Dok ga protivnici osuđuju zbog izostanka jake reakcije ili jasnih smernica pred novim krizama, Barak Obama se drži svog rasporeda i tempa, ocenjuje Frans pres.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

22:49

Default images

Čak i njegov najgori neprijatelji ne mogu da optuže predsednika Baraka Obamu da paniči dok krize eksplodiraju širom sveta, jer je odlučan da ne dozvoli da mu se nametne tempo koji nije njegov, piše agencija AFP u analizi.

"Dok gledate večernje vesti, imate osećaj da svet propada", rekao je američki predsednik u petak na zabavi na kojoj se prikupljao novac za Demokratsku stranku.

"Svet je uvek bio u haosu - samo što to tek sada shvatimo, delom zbog društvenih mreža", ocenio je on, naglasivši da američka vojska nikada nije bila toliko moćna kao sada, kada se suočava s džihadistima i geopolitičkim pretnjama.

Pred više međunarodnih kriza i dok ga protivnici osuđuju zbog izostanka jake reakcije ili jasnih smernica, Barak Obama se drži svog rasporeda.

Njegova metodičnost u upravljanju krizama, iskovana verovanjem da američka vojna moć ne može - sama po sebi - biti odgovor na sukobe u svetu, omogućila mu je da u Beloj kući prebrodi skoro šest teških godina.

Između radikala "Islamske države" koji bi da uspostave "kalifat" u Iraku i Siriji, i ruske pretnje Ukrajini, američki predsednik je spokojan, čak i ne zna sve neprijateljske komentare i političke napade.

Jedna iskrena izjava o Siriji ponovo ga je dovela u neprijatnost u spoljnoj politici, povećavajući ulog pred njegov put u Evropu iduće nedelje.

"Mi još nemamo strategiju", rekao je Obama novinarima u četvrtak, pokušavajući da smiri ratobornu atmosferu koja preovladava u Vašingtonu gde se iz časa u čas očekuje najava neizbežnog napada na "Islamsku državu" u Siriji, kao što je bilo 8. avgusta za Irak.

Tih samo nekoliko reči izazvalo je buru.

Predsednički tim je poslat u pomoć da objasni da je Obama govorio samo o operativnom planu za vojne operacije u Siriji, a ne o borbi protiv džihadista u celini.

Iako je razjario svoje kritičare, Obamin pristup je odraz njegove ličnosti, njegovog iskustva u posleratnom Iraku, i toga što on sve više na stvari gleda iz istorijskog ugla kako se bliži kraj njegovog mandata.

Ali vagajući sve opcije i nijanse, ima li on spremnosti da preduzme odlučnu akciju?

Njegove pristalice odgovaraju jednim imenom: "Osama Bin Laden", podsećajući na dugo planiran smeo napad u Pakistanu u kojem je ubijen vođa Al Kaide.

Bela kuća istovremeno brani princip prema kojem se prvo mora izbeći da spoljna politika "napravi neku glupost".

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da američki predsednik jednostavno odbija da u žurbi pokrenu napad samo da bi umirio pristalice intervencije koji zahtevaju osvetu nakon nedavne likvidacije američki novinar Džejmsa Folija koga je smakla "Islamska država".

Za Brajana Katulisa, iz Centra za američki progres, blizskog Obaminoj vladi, "običan američki građanin u potpunosti deli obazriv predsednikov pristup".

On kaže da kritika uglavnom dolazi od "komentatora, među elitom spoljne politike i medija".

Međutim, kritičari smatraju da Obama vidi svet onako kako bi on voleo da bude, a ne kakav stvarno jeste.

Nedavne ankete čini se da pokazuju da su onbi u pravu. Samo 36 odsto ispitanika u anketi "Pju/Ju-es-ej Tudej" prošle nedelje ocenilo je da je Obama jak na međunarodnoj sceni i da mu je spoljna politika jedna od jakih strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: