"U istragama nema zaštićenih"

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odbacio navode predstavnica EU i OEBS da Srbija ne procesuira "visoko rangirane" osumnjičene za ratne zločine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

14:11

Default images

Šefica Odeljenja Misije OEBS u Beogradu za vladavinu prava i ljudska prava Romana Švajger i šefica sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hose izjavile su da Srbija još nije procesuirala važne slučajeve ratnih zločina za koje se sumnjiče osobe na visokim funkcijama.

Švajgerova je rekla da je Srbija postigla veliki napredak u sprovođenju pravde za ratne zločine, a San Hoseova je ukazala na efikasan pravni okvir i regionalnu saradnju u procesuiranju tih zločina, ali obe su, na konferenciji za novinare u Višem sudu u Beogradu, napomenule i da postoji problem zaštite svedoka.

Vukčević je, u izjavi novinarima, podsetio da Srbija dosad nije bila u situaciji da procesuira visoko rangirane osobe, pošto je za njih bio zadužen Haški tribunal.

"Hag je procesuirao lica na srednjem i višem nivou, a nama je bio ostavljen niži nivo, tako da smi mi radili ono što smo mogli", rekao je on.

Po završetku istraga i podizanja optužnica pred Haškim tribunalom, "mi smo to preuzeli i doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv jednog generala", rekao je Vukčević, ne precizirajući o kome je reč.

"Nastavićemo da to radimo, tako da nisu tačni ovi navodi da mi već godinama to nećemo", kazao je on. "Apsolutno nije bilo nijednog slučaja da smo odbacili neku krivičnu prijavu, čak i protiv lica koja su na višem položaju, ako smo procenili da ima dokaza za krivični progon", dodao je Vukčević.

On je, takođe, rekao da se Tužilaštvo nije obaziralo na političku podršku.

"Da smo se obazirali na političku podršku, mi ne bismo bili objektivno tužilaštvo. Tužilac je dužan da krivično goni svakoga za koga postoje validni dokazi da je izvršio krivično delo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: