Slučaj "kantrimen":Taksisti pritvor

Vozaču taksija koji se sumnjiči da je prevezao prijatelje Marka Milićeva, osumnjičenog da je svojim autom usmrtio Luku Jovanovića, određen je pritvor do 30 dana

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

12:53

Default images

Treći osnovni sud odredio je pritor do 30 dana vozaču taksija Saši Jankoviću koji je prevezao prijatelje Marka Milićeva, nakon što je on svojim autom "katrimen" usmrtio Luku Jovanovića pre više od dve sedmice na Brankovom mostu, rekao je portparol suda Igor Veličković Tanjugu.

Ostali osumnjičeni, prijatelji Milićeva koji je u bekstvu, još nisu saslušani kod sudije za prethodni postupak, precizirao je Veličković.

Jankoviću, koji se sumnjiči za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, pritvor je određen zbog bojazni da bi u toku istrage mogao da utiče na svedoke.

Kako je rekao ministar policije Nebojša Stefanović, prijatelji Marka Milićeva, koji su bili u “kantrimenu” kada je on na Brankovom mostu ubio Luku Jovanovića, nakon nesreće prešli su u taksi vozilo. Milićev je taksisti naredio da ga prati.

Iz "kantrimena" u taksi prešli su Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković, kojima je juče određen policijski pritvor do 48 sati zbog sumnje da su izvršili krivično delo - pomoć učinocu posle izvršenja krivičnog dela.

Milićev (33) je u bekstvu i nalazi se u Turskoj, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Blic je danas javio da se Milićevu u Turskoj izgubio trag.

Osimnjičeni Milićev tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da ga preguraju u zaustavnu traku na njih je naleteo "mini kantrimen".

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru.

Kako vozač, a ni vozilo nisu pronađeni narednih dana, otac nastradalog mladića Bojan Jovanović protestovao je Brankovom mostu, na mestu gde mu je sin ubijen.

Kad Interpol raspisuje poternicu

Marka Milićeva sada očekuje međunarodna poternica sa nalogom za hapšenje koju će raspisati nadležni organi.

Prema zakonskoj proceduri, za raspisivanje međunarodne poternice za licem u bekstvu potrebno je da se ispuni više koraka, ne bi li se ono našlo na Interpolovoj potrazi sa nalogom za hapšenje.

Najpre Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno srpski Interpol od Ministarstva pravde traži saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za okrivljenim.

Nakon što Ministarstvo pravde da saglasnost MUP-u za raspisivanje međunarodne poternice, o datoj saglasnosti obaveštava se sud pred kojim se vodi krivični postupak i od njega se traži dokumentacija koja se odnosi na krivično delo i postupak.

Nakon toga Interpol raspisuje međunarodnu poternicu.

Kada okrivljeni ili osuđeni bude lišen slobode u nekoj drugoj državi na osnovu raspisane međunarodne poternice i kada Ministarstvo pravde o tome dobije obaveštenje od Interpola, Ministarstvo pravde pokreće postupak ekstradicije.

To znači da u predviđenim rokovima dostavlja molbu toj državi za izručenje zajedno sa dokumentacijom o krivičnim delima za koja se traženo lice okrivljuje.

Nakon toga, Ministarstvo pravde čeka obaveštenje o odluci povodom podnetog zahtev za izručenje.

Osumnjičeni Milićev tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći.

Od ranije je poznat policiji i već je odlažeo kaznu od tri i po godine zatvora za pokuišaj ubistva u Srbiji, kao i dve godine u Štutgartu za durgo delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: