Austrija neće slati oružje Kurdima

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc kaže da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima na severu Iraka već će se usredsrediti na humanitarnu pomoć.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.08.2014.

13:04

Default images

"Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika vojna sila", rekao je Kurc uoči vanrednog sastanaka šefova diplomatija zemalja članica EU.

Austrija može da pomogne na druge načine, kao što je dopremanje humanitarne pomoći, što i čini, dodao je Kurc, prenela je agencija Rojters. Paketi pomoći izbeglicama u severnom Iraku sadrži odgovarajuće pakete koji su pripremljeni u saradnji sa Crvenim krstom, a sadrže i lekove.

Kurc je kasnije danas razgovarao je telefonom sa predsednikom kurdskih autonomnih regiona Masudom Barzanijem, pri čemu je predstavnik Kurda rekao da je severnom Iraku hitno potrebna humanitarna pomoć i isporuke oružja.

Barzani je ujedno izrazio razumevanje, kako je austrijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo agenciji APA, za odluku Austrije da ne želi da isporučuje oružje.

On je rekao da je potrebno sve, i to bez ograničenja, a najvažnije su voda, namirnice i lekovi. Prema Ministarstvu se kurdski predsednik Austriji zahvalio na učešću u isporukama pomoći, kao i pomoći u novcu u visini od milion evra.

Kada je reč o isporukama naoružanja Barzani je objasnio da džihadistička grupacija "Islamistička država" (IS) ima bolju vojnu opremu nego što to imaju kurdski borci, zbog čega je potrebna podrška i u obliku naoružanja.

Danas u Briselu se održava vanredni sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU koji je posvećen sukobima u Iraku i Ukrajini.

Francuska i Italija pozivale na održavanje takvog sastanka da bi se odgovorilo na molbu iračkih Kurda da im se pomogne oružjem u borbi protiv džihadista.

Nemačka je saopštila da šalje humanitarnu pomoć, dok će razmotriti odluku o slanju oružja. Ambasadori zemalja EU odlučili su na sastanku u utorak da u koordinaciji sa iračkim vlastima analiziraju poziv kurdskih vlasti za vojnu pomoć i naložili spoljnopolitičkoj službi da započne konsultacije sa susedima Iraka i partnerima kako bi se odredile varijante daljeg postupanja EU u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: