Ruski konvoj pod kontrolom C. krsta

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će konvoj s humanitarnom pomoći za Ukrajinu po prelasku granice preći u nadležnost Crvenog krsta.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

17:31

Default images

"Pošto bude prešao rusko-ukrajinsku granicu, konvoj će biti stavljen pod kontrolu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, a preneo je Rojters.

Ruska vlada je pristala na sve zahteve zvaničnog Kijeva koji se tiču slanja konvoja humanitarne pomoći na istok Ukrajine i u skladu s tim su korigovali putanju kretanja tog konvoja, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Pristali smo na rutu koja odgovara vlastima u Kijevu i na to da naši kamioni, dok se budu kretali kroz Ukrajinu, imaju ukrajinske registarske tablice", naveo je Lavrov.

On je dodao da je zvanična Moskva pristala da se u konvoju nalaze ne samo predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, već i ukrajinskih vlasti.

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao i da je Ukrajina odustala od pretovara humanitarne pomoći iz ruskih kamiona u druga vozila, nakon što oni pređu rusko-ukrajinsku granicu.

Ta ideja je predložena tokom razgovora o slanju humanitarne pomoći, ali se zatim od nje odustalo, rekao je Lavrov dodavši da su Ukrajinci prvo planirali da se teret iz svih 287 ruskih kamiona pretovari u kamione Crvenog krsta, ali su zatim "odustali od toga, jer bi to humanitarnu misiju učinilo znatno komplikovanijom i skupljom".

Zvanični Kijev je ranije danas saopštio da će pomoć morati da bude istovarena iz ruskih kamiona i da će radnici Crvenog krsta morati da je prebace u druga vozila.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, nije komentarisalo taj uslov ukrajinskih vlasti.

Ruski mediji prenose da je konvoj sa 280 kamiona i 2.000 tona pomoći krenuo jutros iz područja nedaleko od Moskve.

Pomoć uključuje 400 tona žitarica, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medicinskog materijala, 12.000 vreća za spavanje i 69 agregata za struju.

Zvanični Kijev je sinoć potvrdio da je pristao na to da Crveni krst pošalje humanitarnu pomoć na istok Ukrajine, u saradnji s Rusijom, Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se ublažila patnja ljudi u Lugansku, gradu pod kontrolom proruskih snaga.

U saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika Petra Porošenka se navodi da je pomenuti plan takođe podržao američki predsednik Barak Obama.

SAD: Ruski humanitarni konvoj da prođe proveru na granici

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržale su danas zahtev Ukrajine da ruski konvoj humanitarne pomoći, koji je krenuo ka istoku Ukrajine, mora da prodje proveru na graničnim prelazima, kako bi bila odagnata zabrinutost u vezi sa namerama zvanične Moskve.

Posle konsultacija sa zvaničnim Kijevom, SAD su spremne da podrže odluku zvanične Moskve da uputi humanitarnu pomoć proruskim regijama u Ukrajini, ali kamioni moraju da prodju carinsku proveru i pomoć bude predata Medjunarodnom komitetu Crvenog krsta da je distribuira, prenela je agencija AFP.

Vašington i njeni evropski saveznici danima izražavaju zabrinutost zbog konvoja od 262 ruska kamion koju su krenuli ka ukrajinskoj granici, pošto Kremlj insistira da je očajnički potrebna humanitarna pomoć zoni sukoba na istoku Ukrajine.

"Rusija nema pravo da udje u Ukrajinu jednostrano, bez obzira pod maskom humanitarnih konvoja ili uz bilo koji drugi izgovor - bez dozvole Kijeva", izjavio je portparol Stejt departmenta Mari Harf.

Harf je naveo da ukrajinski zvaničnici "imaju spremljeni plan s kojim se osećaju sigurni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: