Poplavljeno nekoliko gradova u BiH

Nekoliko gradova u BiH opet je poplavljeno nakon obilnih padavina juče i u toku noći, a najteže je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, javlja Klix.ba.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 06.08.2014.

11:21

Default images

Građani Žepča i okolnih naselja iza sebe imaju još jednu neprospavanu noć. Nakon što su se jedva izborili sa majskim poplavama i klizištima koje su uzrokovale velike štete, sinoć ih je ponovo zatekla ista sudbina.

U gradu su poplavljeni mnogobrojni objekti, a bujice su odnijele nekoliko mostova u okolnim naseljima. Jaka kiša je u skoro svim opšinama Tuzlanskog kantona prouzrokovala poplave, klizišta i odrone.

Ekipe Civilne zaštite su celu noć bile na terenu na području općine Lukavac gde se izlila reka Turija i lokalni potoci. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, a reka Turija je odnela i jedan pešački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama.

U ugljevičkim mesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se rečica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

U pogođenim delovima nema ni struje. Zbog izlivanja reke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik - Bijeljina u mestu Čelopek.

U opštini Zavidovići doneta je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Nevreme je u Zavidovićima izazvalo poplave, odrone i prekide u odvijanju saobraćaja, vodostaj svih reka je u porastu.

Visina vodostaja na reci Spreči kod Karanovačkog mosta je 453 centimetara, a 300 cm je kritična tačka, pa je situacija alarmantna.

Ulice Gračanice su pod vodom, kao i Sportska dvorana.

U regiji Doboj, centralni deo opštine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, voda je "ušla" u više od 50 stambenih objekata, tri privredna i tri javne ustanove.

I na području Banjaluke su se izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada. Zbog porasta vodostaja reka Vrbasa i Vrbanje kod Banjaluke, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, na snazi su mere zaštite odbrane od poplava, a aktivirani su Gradski štab za vanredne situacije, kao i jedinice Civilne zaštite.

Ponovo je zbog obilnih padavina na području Kostajnica poplavljeno 15 ulica i oko 100 domaćinstava i proglašeno vanredno stanje.

U više prigradskih naselja i delova Bijeljine ostalo je bez napajanja električnom energijom oko pet hiljada korisnika. U toku noći ekipe "Elektrodistribucije" otklonile su većinu kvarova, a zbog obilnih padavina i mogućih poplava na području Semberije jutros zaseda bijeljinski Štab za vanredne situacije.

Izlila se i reka Janja koja je u naglom porastu i za 60 minuta visina vodostaja je porasla za 30 centimetara.

U Zvorniku je Sapna "izašla" iz korita i poplavila oko 18 kuća i magistralni put Zvornik - Bijeljina.

U Loparama se izlila Jablanica, poplavila nekoliko domaćinstava ali i oštetila jedan most.

U Srebreniku je sinoć poplavljeno skoro 300 objekata, oštećeno 26 mostova, tri obrazovne institucije i tri vodenice.

Na četiri putne komunikacije došlo je do prekida saobraćaja.

U opštini Ilidža jutros se situacija skoro u potpunosti stabilizovala u odnosu na sinoć, kada je došlo do izlivanja reka, koje su poplavile oko 30 kuća, a vatrogasci su ispumpavali vodu.

Olujno nevreme s kišom pogodilo je sinoć centralne i zapadne delove Srbije.

U Loznici proglašena vanredna odbrana od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: