"Vrbas da uvede crnogorski jezik"

Crnogorska partija (CP) zatražila je od opštine Vrbas da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

09:23

Default images

Crnogorska partija (CP) uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se "konačno prekine sa praksom dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice, i da Opštinsko veće na prvoj narednoj sednici pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi".

U opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

CP, kako prenose crnogorski mediji, očekuje da Kažić, kao demokratski izabran predsednik opštine i predstavnik najveće političke patije u zemlji, obezbedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže.

Radi se o odluci o izmenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, sa kojim se statut usklađuje sa Zakonom o službenoj ipotrebi jezika i pisama. Na taj način se uvodi na teritoriji opštine Vrbas u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama i crnogorski jezik i pismo.

"Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva", kazali su u CP.

CP naglašava da su nadležni organi opštine Vrbas do sada ignorisali zahteve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, i zahteve CP, kao i Preporuku pokrajinskog ombudsmana.Na zahtev CP od 5. decembra 2013. aktuelno rukovodstvo je krajem iste godine odgovorilo negativno.

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara SVM i Crnogorske partije CP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: