Đaka iz Srbije nema na PISA testu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja organizuje PISA test, odbila je da uključi Srbiju zbog prevelikog kašnjenja sa procedurama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2014.

22:52

Default images

Srbija je isključena iz narednog PISA testiranja, najvećeg međunarodnod testiranja učenika, a krivci su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, međutim do sada niko nije odgovarao, pišu Novosti.

Nemar je počeo još dok je na čelu Ministarstva prosvete bio Žarko Obradović, nastavio se za vreme Tomislava Jovanovića, a zbog prevelikog kašnjenja, nije rešen ni za vreme Srđana Verbića.

"To nam je za nauk. Ne može baš toliko da se kasni. Nismo na vreme potpisali ugovor, nisu bili rešeni finansijski problemi i to nas je sad sačekalo", ocena je ministra prosvete Srđana Verbića.

Tako smo ostali bez glavnom objektivnog ocenjivanja đaka, koje nam je, kažu prosvetni stručnjaci, poslednjih godina potrebnije nego ikad - jer, u zemlji u kojoj je polovina đaka odlična i vrlo dobra, a svaki sedmi je vukovac, školske ocene nisu merilo znanja.

"Velika je šteta što ne učestvujemo u PISA testiranju 2015. godine", kaže za Novosti dr Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA testiranja za Srbiju. "Taman smo uspostavili ritam da redovno, na tri godine, dobijamo podatke o tome da li naša deca napreduju i gde su u odnosu na vršnjake iz sveta. Imaćemo rupu u podacima, a oni su nam neophodni iz više razloga. Oni treba da budu orijentir za izmene nastavnih planova i programa, obrazovni standard, završni ispit..." U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je novi tim posle stupanja na dužnost pokušao da ubrza proceduru povodom učestvovanja Republike Srbije u međunarodnom PISA testiranju 2015. godine, ali je iz OECD stigao odgovor da je naša zemlja previše zakasnila.

"Do 31. avgusta 2012. godine trebalo je da bude potpisan ugovor sa OECD. Ministarstvo je, ipak, zatražilo mogućnost da se Republika Srbija naknadno uključi u testiranje u 2015. godini, ali nije bilo moguće, jer je izostalo i probno testiranje koje je bilo planirano za april ove godine", objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Oni najavljuju da će učiniti sve što treba kako bi učenici iz Srbije učestvovali u PISA testiranju 2018. godine.

Problem više je što čitavoj prosvetnoj mašineriji, na čelu sa Institutom za pedagoška istraživanja, još nisu isplaćene nadoknade za učešće u PISA 2012. godine.

"Uključen je veliki broj ljudi, nastavnika u školama koje su učestvovale, ljudi koji ocenjuju testove, unose podatke, koordiniraju", objašnjava Dragica Pavlović Babić. "Niko do danas nije plaćen za svoj rad".

U Ministarstvu kažu da su međunarodne obaveze izmirene, a da će preostali domaći troškovi biti plaćeni "kada se kompletira dokumentacija“.

PISA testiranje, inače, organizuje se na svake tri godine i u njemu učestvuju 15-godišnjaci. Ono srpskom obrazovnom sistemu donosi svakog puta otrežnjujuće rezultate. Poslednje je pokazalo da je više od trećine 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno. To je bio neznatan napredak u odnosu na testiranje tri godine ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: