Sve više mrtvih, SB UN za primirje

Savet bezbednosti UN pozvao je na hitno primirje u Gazi nakon sastanka za hitne slučajeve iza zatvorenih vrata, jer je u ovom pojasu poginulo već 500 ljudi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.07.2014.

07:06

Default images

Savet bezbednosti UN u nedelju uveče po njujorškom vremenu održao je vanrednu sednicu o situaciji u Gazi, gde je tokom dve sedmice sukoba između Izraela i islamističkog Hamasa više od 500 ljudi izgubilo život, saopštile su neimenovane diplomate.

Sednicu je zatražio Jordan, pošto je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Šeđaija u Gazi i borbi s ekstremistima, u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofanzive, preneo je Rojters.

U rezoluciji, u koju je ta agencija AP imala uvid, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog velikgo broja civila poginulih u Gazi, među kojima ima i dece, i pozvala na momentalni prekid vatre, "uključujući i povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze".

U međuvremenu, Izrael je nastavio kopnenu ofanzivu. Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze dostigao je danas 508, rekli su palestinski zvaničnici, dok se pojačavaju diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre.

Izraelski mediji javljaju da su se jutros dve "terorističke grupe" ubacile na jug Izraela kraj jednog kibuca kroz tunel prokopan ispod granice na severu pojasa Gaze. Izraelske vazduhoplovne snage su otvorile vatru na prvu grupu, čim je uočena. Druga grupa, koja se ubacila, ispalila je antitenkovsku raketu na vojno vozilo, a izraelske snage su pucale, ubivši desetak ekstremista. Naknadno je navedeno da i na izraelskoj strani ima žrtava, ali nije precizirano koliko.

U jučerašnjim sukobima širom pojasa Gaze, a najviše u žestokom izraelskom granatiranju jednog predgrađa grada Gaze poginulo je 100 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika.

Generalni sekretar UN Ban Kimun, koji se nalazi na Bliskom istoku, u pokušaju da pomogne u postizanju dogovora o prekidu vatre osudio je "užasnu akciju" u Šeđaiji i pozvao na momentalni prekid vatre.

"Izrael mora da pokaže maksimalnu uzdržanost i uradi daleko više na zaštiti civila", rekao je Ban i dodao da ta država "mora da poštuje humanitarno pravo", naveo je AFP.

Ban je u nedelju bio u Kataru, a treba da poseti i Kairo, Jerusalim i Ramalu na Zapadnoj Obali.

Savet bezbednosti je 12. jula pozvao na prekid vatre između Palestinaca i Izraelaca i izrazio ozbiljnu zabrinutost za dobrobit i zaštitu civila na obe strane.

SAD, bliski saveznik Izraela, pristale su na saopštenje, pošto su arapske zemlje zapretile da će zatražiti rezoluciju.

U sredu vanredna sednica Saveta za ljudska prava UN

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija održaće u sredu vanrednu sednicu o izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze na zahtev Egipta, Palestine i islamskih država, navedeno je u saopštenju svetskog tela.

Egipatski zahtev, u ime arapske grupe zemalja, podržao je minimum od 16 država članica, od ukupno 47, uključujući Kinu, Rusiju i Saudijsku Arabiju, dodaje se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Izraelske snage ubile su danas najmanje 10 naoružaanih Palestinaca, nakon što su se ubacili u Izrael kroz dva tunela, saopštila je vojska.

Broj poginulih Palestinaca je u međuvremenu u dvonedeljnoj ofanzivi premašio 500. Na izraelskoj strani poginulo je 20 ljudi, uključujući dva civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: