Utorak, 15.07.2014.

16:21

Odnosi Rusije i EU mogu biti bolji

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je bivšem premijeru Luksemburga Žan-Klodu Junkeru imenovanje za novog predsednika Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

Default images

Putin je poručio da su odnosi Rusije i EU na "ozbiljnom testu", ali da se mogu poboljšati.

"Predsednik Putin izrazio je nadu da će se odnosi između Rusije i Evropske unije razvijati u duhu međusobnog strateškog partnerstva", saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i EU pogoršani su usled krize u Ukrajini, tokom koje je 28-člani blok nametnuo sankcije Moskvi, podseća britanska agencija.

Za Junkera je danas, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, glasalo 422 evropska poslanika od ukupno 751, a 250 je bilo protiv uz 47 uzdržanih i 10 nevažećih glasova.

Bivši premijer Luksemburga je na samitu u junu dobio ubedljivu podršku lidera EU za imenovanje na čelo Evropske komisije, a danas ga je Evropski parlament i zvanično proglasio naslednikom Žozea-Manuela Baroza, koji će mu dužnost predati u oktobru.

Podršku su mu pružili poslanici iz njegove Evropske narodne partije desnog centra i socijalisti levog centra, dve najveće grupe u Evropskom parlamentu.

Među prvima su mu današnje proglašenje za novog šefa Evropske komisije čestitali, putem Tvitera, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i aktuelni predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: