Sreda, 09.07.2014.

11:40

Goati:Mogu li NVO da koriguju vlast

Nevladin sektor može da bude podrška vlasti, ali je za to potrebna dobra volja onih kojima je ta pomoć potrebna - upravo vlasti, smatra Vladimir Goati.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor Transparentnosti Srbije u izjavi Tanjugu tvrdi da NVO u Srbiji imaju dragocene ljude koji su idealni za poslove pred kojima se država nalazi, ali da političari, i to ne oni u vrhu države nego na srednjim nivoima i službenici, pomalo osećaju konkurenciju i stoga ne pokušavaju da angažuju nevladin sektor koji bi mogao da pomogne ovakvoj izvršnoj vlasti.

On je ocenio da su kadrovi civilnog sektora u mnogim oblastima bolji nego kadrovi vlasti, pogotovo kad je reč o medjunarodnoj politici, ističući da, na primer, u Evropskom pokretu ima eksperata kakvi teško da se mogu naći u aktuelnoj diplomatiji.

Goati tvrdi da Transparentnost Srbije zapošljava stručnjake kojima nema ravnih kad je reč o borbi protiv korupcije u državnom aparatu.

Ocenjujući da nema izraženog partnerskog odnosa izmedju države i te organizacije, Goati je kao primer naveo skup održan pre nekoliko godina u Istambulu, na kojem su učestvovali stručnjaci i predstavnici država, a na kojem se niko iz tadašnje Vlade Srbije nije pojavio.

"Morao sam tako da odgovaram na pitanja da li vlada nije zainteresovana za borbu protiv korupcije ili korupcije više u Srbiji nema", naveo je Goati.

O takvim i sličnim situacijama govori i direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić kad tvrdi da civilni sektor ima kapaciteta da bude korektiv vlasti pre svega kroz kritiku, ali da isto tako može da ponudi brojna rešenja.

"Civilno društvo ima odredjeni kapacitet da ukaže na greške i predloži rešenja. Ali, s druge strane, morate imati političku volju da se predlozi civilnog društva uvaže i da ne ostanu samo na deklarativnom nivou", rekla je Tanjugu Mićić.

Poručuje medjutim, da i civilni sektor s vremena na vreme "luta", ali da su nevladine organizacije segment društva koji će uvek ukazivati da se nešto ne radi u skladu sa vladavinom prava.

Kaže i da se često značaj civilnog sektora dovodio u pitanje, te da su brojne organizacije pokušavale da ih diskredituju.

Inicijativa mladih, kako je dodala, već godinama, i to ne samo samostalno već i sa drugim organizacijama, učestvuje u različitim vidovima lobiranja prilikom donošenja zakona.

"Učestvovali smo u koaliciji koja se borila za usvajanja zakona protiv diskriminacije iz 2009. godine... Takodje, u okviru Koalicije za pristup pravdi uglavnom se fokusiramo na korekciju odredjenih neispravnih zakonodavnih rešenja", ukazala je Mićić.

Da je upravo uloga civilnog sektora korekcija vlasti, mišljenja je i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić koja dodaje da nevladine organizacije to treba stalno da pokušavaju, bez obzira na to da li je opozicija u Srbiji trenutno jaka ili slaba.

"Činjenica da je opozicija oslabljena ili da je malobrojna, i ne toliko glasna, u svakom slučaju otvara prostor za organizacije civilnog društva, ali one ne mogu da zamene opoziciju i ono što je njihova uloga u parlamentu, pre svega u zakonodavnom procesu", rekla je Bobić.

Poručuje da je problem to što u Srbiji ne postoji transparentno donošenje odluka, kreiranja politika, kao i jasne procedure, te da se odluke često donose na veoma zatvoren način i po hitnim postupcima.

"To su sve okolnosti koje u velikoj meri ograničavaju bilo kakav smisleni i kaviletatan doprinos civilnog društva", naglasila je Bobić.

Na pitanje u kojim oblastima civilni sektor može najviše da doprinese, Bobić odgovara:

"Ne postoji oblast u kojoj možete da doprinesete bez učešća civilnog društva. Možete možda brže, ali to ne znači da će biti bolje. Dakle, civilni sektor može da doprinese u svim oblastima", rekla je Bobić.

Kaže i da je Evropski pokret u Srbiji "lansirao" Nacionalni Konvent o Evropskoj uniji koji okuplja više od 200 organizacija civilnog društva iz cele Srbije, a koji će sebaviti učešćem tog sektora u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU za svih 35 poglavlja.

"To je platforma koja bi trebalo da informiše pregovaračke grupe, doprinese našoj pregovaračkoj poziciji, ali sa druge strane da informiše i gradjane o celom procesu", istakla je Bobić, navodeći da su dobili načelnu podršku svih institucija koje u tom procesu učestvuju da će uzimati u obzir ono što Konvent bude pripremao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: