Utorak, 08.07.2014.

10:27

Hag: Šešelj nam još nije odgovorio

Haški tribunal nije dobio odgovor Šešelja u vezi sa odlukom sudskog veća da se u roku od tri dana izjasni da li će poštovati uslove za privremeno oslobađanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Do ovog momenta nismo dobili obaveštenje da je podneo odgovor", rečeno je Tanjugu u Tribunalu.

U tom sudu podsećaju da "u odluci stoji da optuženi imao tri dana da odgovori kad dobije prevod na srpski jezik", a kako navode, "taj prevod je izdat u petak".

Na pitanje da li će sud razmatrati Šešeljev odgovor ukoliko stigne posle ovog roka, za sada u Tribunalu nemaju odgovor.

"Ne možemo to sad da komentarišemo", kažu u Tribunalu.

Haški tribunal je 4. jula dao rok lideru radikala da se izjasni da li će poštovati uslove za privremeno oslobađanje.

Glavni uslov je da bude pod nadzorom srpskih vlasti od trenutka oslobađanja pa sve do povratka u Hag, zatim da poštuje uslove kućnog pritvora tokom čitavog trajanja privremene slobode.

Šešelj bi trebalo da pristane i da preda pasoš srpskim vlastima, kao i da ne bude ni u kakvom kontaktu sa žrtvama i svedocima i da ne pokušava da na njih utiče ni na koji način.

Jedan od uslova je i da Šešelj ne ometa proceduru niti tok pravde i da o svom slučaju razgovara samo sa članovima svog pravnog tima.

Prema zahtevu Tribunala, Šešelj će, takođe, morati da se striktno povinuje svakom zahtevu srpskih vlasti kako bi im omogućio da poštuju obaveze koje im nameće odluka o privremenom oslobađanju.

Šešelj je ranije izjavio da nijedan od tih uslova neće poštovati, uz obećanje da jedino neće napuštati teritoriju Srbije.

Sudija Antoneti je, pozivajući optuženog da prihvati uslove, krajem prošle nedelje, upozorio da će, ako ih odbije, Šešelj morati da ostane u pritvoru u Sheveningenu do izricanja presude.

Šešelj je prethodno "s gnušanjem odbacio bilo kakve garancije izdajničke, prozapadne vlade u Srbiji". Naglasio je da je "jedino ograničenje" ukoliko "pretresno veće odluči da ga privremeno pusti na slobodu" to da "neće napuštati teritoriju Republike Srbije".Kao i ranije tokom procesa, Šešelj je posredno zatažio "ukidanje pritvora", koje, po njegovom tumačenju propisuje međunarodno običajno pravo.

Vođa radikala podvukao je da se "neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vreća ljudsko dostojanstvo; da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima; da će davati intervjue novinama; da će gostovati u televizijskim emisijama i da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud".

Tužilaštvo Tribunala nije se, potom, izričito izjasnilo ni za, ni protiv protiv privremenog Šešeljevog puštanja na slobodu.

Naznačilo je da bi, ukoliko sudije odluče da Šešelja puste oslobode do presude, "trebalo da, u skladu sa Tribunalovom praksom, propišu uslove koji bi obezbedili da optuženi ne ugrožava žrtve, svedoke... i da će se vratiti pred Tribunal ako i kada raspravno veće naredi".

Sudije su, pre toga, pozvale Šešelja, koji se brani sam, ali i tužilaštvo, da dostave svoje poglede "na mogućnost puštanja optuženog na privremenu slobodu".

Predsedavajući sudija Antoneti naznačio je da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće "odrediti tačan datum izricanja presude", zato što je novi sudija Madaje Nijang, zatražio dodatno vreme da se upozna sa čitavim predmetom.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003., kada se dobrovoljno predam, odmah pošto je objavljena optužnica koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: