Dačić u UN:Cenimo pomoć oko poplava

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić učestvovao je danas na dvodnevnom zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta UN (ECOSOC) u Njujorku.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.07.2014.

20:10

Default images

Ministar Dačić se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i sa administratorom Programa UN za razvoj (UNDP) Helen Klark, a govorio je i na zasedanju saveta.

Ministar Dačić zahvalio je najvišim zvaničnicima Ujedinjenih nacija na brzoj reakciji i svim oblicima pomoći koje je svetska organizacija upućivala i nastavlja da upućuje u Srbiju nakon nedavnih poplava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Administrator UNDP Helen Klark predstavljaće Ujedinjene nacije na Donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula, a 14. jula će, kako je dogovoreno na današnjem sastanku, posetiti Srbiju kako bi se upoznala sa posledicama prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju.

U svom govoru u savetu ministar Dačić je poručio da je konept održivog razvoja krucijalni zadatak međunarodne zajednice koja se suočava sa izazovom intenzivnih klimatskih promena i suštinskim pitanjem održivog razvoja.

"Prirodne katasrofe, koje su rezultat klimatskih promena, nisu nažalost ove godine mimoišle ni region jugo-istočne Evrope i Srbije. Sa prosečnih 100 nepogoda u 10 godina sa početka 19. veka, broj se krajem 20. veka popeo na čak 2.800 nepogoda u 10 godina. Poplave bez presedana u Srbiji u maju ove godine, kada je u tri dana palo kiše koliko je ubičajeno za period od tri meseca, su prouzrokovale ljudske žrtve i potopile više desetina opština. Ugroženo je više od milion osamsto hiljada ljudi, evakuisano je preko 30.000 lica. Pojavio se veći broj klizišta, infrastruktura je značajnim delom oštećena, nanete su ozbiljne štete poljoprivredi. Poplavama je zahvaćeno 75 000 do 80 000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Dosada je preko 522 tone uginule stoke skupljeno i uništeno. Prema preliminarnim podacima, šteta od poplava koje su nedavno pogodile deo Srbije iznosi 1.5 milijardi evra. Koristim ovu priliku da još jednom izrazim svoju zahvalnost UN i državama članicama na brzom dostavljanju humanitarne pomoći i angažovanju svojih timova za procenu štete izazvane katastrofalnim poplavama. Bez velikodušne bilateralne pomoći i podrške UN, ne bismo mogli da pomognemo svim građanima kojima je pomoć bila preko potrebna", napomenuo je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Aktivnosti na ublažavanju posledica vremenskih nepogoda predstavljaju imperativ našeg vremena, dodao je on.
Foto: MSP
Dačić je prisutnima preneo da "Republika Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje Međunarodnu donatorsku konferenciju u Briselu 16. jula ove godine, na kojoj će se na osnovu analiza EU, UN i Svetske banke prezentovati donatorima Izveštaj o proceni štete, koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i BiH u maju ove godine".

"Za Srbiju je veoma važan uspeh ove Donatorske konferencije i ovom prilikom vas pozivam da učestvujete na njoj", rekao je Dačić.

Govoreći o ostvarivanju ciljeva postavljenih Milenijumskom deklaracijom, Dačić je rekao da je Srbija postigla osnovni cilj i uspela da u periodu do 2008. smanji broj siromašnih za polovinu.

"Nažalost, situacija se pogoršala u doba globalne finansijske krize. Stope nezaposlenosti i siromaštvo beleže rast", rekao je srpski ministar i dodao da je, kao zemlja srednjeg dohotka, Srbija suočena sa posebnim razvojnim izazovima u iskorenjivanju siromaštva.

"Nezavidnu ekonomsku situaciju opterećuje i veliki broj izbeglica i interno raseljenih lica. Ove ranjive grupe predstavljaju jedan od najkrupnijih problema sa kojima se Srbija suočava... Nalaženje trajnog i održivog rešenja za ove ranjive grupe ostaje jedan od glavnih zadataka Vlade", kazao je.

On je naveo i da je zbog toga Srbija duboko zabrinuta zbog preranog usvajanja Preporuke UNHCR u aprilu ove godine, o kolektivnom prestanku izbegličkog statusa licima koja su u periodu od 1990. do 1995. prognana iz Hrvatske.

Dačić je još rekao da, kao nova clanica EKOSOK-a Srbija zeli da da pun i aktivan doprinos težnji da se to telo "angažovanije, efikasnije i direktnije suoči sa izazovima planete i nagomilanim ekonomskim, socijalnim i ekološkim problemima, čijim posledicama smo svi izloženi".

Srbija aktivno učestvuje u Međuvladinom ekspertskom komitetu za finansiranje ciljeva održivog razvoja, rekao je srpski ministar.

"U punoj meri uvazavamo princip, koji je proistekao iz Monterejske konferencije o finansiranju održivog razvoja - da je svaka zemlja prvenstveno odgovorna za sopstveni razvoj i da svaka zemlja prvenstveno treba da izvrši nužne reforme za uspostavljanje efikasnog poreskog sistema, dobrog upravljanja i iskorenjivanje ilegalnih finansijskih tokova", dodao je.

Vlada Srbije čini ozbiljne reformske korake upravo u ovom pravcu, zaključio je Dačić u svom obraćanju.
Foto: MSP
"Učešće Srbije na zasedanju ECOSOC-a, predstavlja izuzetnu priliku da se u sedištu UN najšira međunarodna zajednica upozna sa razmerama i obimom štete od poplava koje su zadesile Srbiju i da se članice UN pozovu da aktivno učestvuju na predstojećoj donatorskoj konferenciji u Briselu", saopšteno je ranije danas iz Ministarstva spoljnih poslova.

Zasedanje najznačajnijeg organa UN u ekonomskoj, socijalnoj i oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, obuhvata ministarski sastanak političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, kao i godišnji ministarski pregledni sastanak.

Srbija je 2013. godine izabrana za članicu ECOSOC-a na trogodišnji period 2014-2016, sa mogućnošću reizbora, podseća se u saopštenju ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: