"Srbija je pravi prijatelj Rusije"

Ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) neće uticati na prijateljske odnose te zemlje sa Rusijom, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

11:12

Default images

"Beograd ne vidi protivrečnost između svojih napora za ulaskom u EU i željom da razvija tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom", kazao je Čepurin Itar-tasu, dodajući da su "Srbi kategorički protiv teze 'ili-ili', i da je to ispravno".

Po rečima Čepurina, termin "okrenutost politike Srbije prema Briselu teško da je korektan".

"Srbija već drugu deceniju bez obzira na smenu rukovodstva kao svoj spoljnopolitički prioritet opredeljuje ulazak u EU. Beograd sada vodi pregovore i računa da će ući u EU 2020. Ali, on istovremeno naglašava želju, a sada naglašava još jače, da želi da očuva i razvija dobre odnose sa svojim istorijskim drugom, bratskom Rusijom", kazao je on.

Po njegovim rečima, danas je teza "nikada protiv Rusije" neverovatno popularna u srpskom društvu.

"Za razliku od niza svojih suseda u regionu, Srbija je jasno kazala da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji. To su rekli i srpski lideri - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Srbija je u teškom trenutku pokazala da je pravi prijatelj Rusije. Ona pri tom odbija da igra protiv svojih ekonomskih interesa", rekao je Čepurin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: