Raketni štit SAD bačene milijarde?

Uprkos tome što su SAD potrošile na desetine milijardi dolara na odbrambeni raketni štit, taj program se pokazao kao potpuni fijasko, navodi Raša tudej.

Izvor: B92, russia today

Utorak, 17.06.2014.

23:20

Default images

Kako prenosi ova ruska mreža, najnovije istraživanje otkrilo je brojne manjkavosti raketnog štita, no uprkos tome, Agencija za raketnu odbranu (MDA) planira da naredne nedelje izvede svoju devetu vežbu od 2004. godine, koja bi trebalo da utiče na odluku da li će Sjedinjene Države nastaviti da daju novac za ovaj preskupi odbrambeni projekat.

Naime, nedavno istraživanje "Los Anđeles tajmsa" pokazalo je da je raketni sistem SAD do sada imao toliko propusta da se dovodi u pitanje njegova sposobnost da odbije bilo kakav ozbiljan napad i opravda milijarde dolara uložene u njega u protekloj deceniji.

Pozivajući se na izvore u Pentagonu, "Tajms" je u nedelju objavio da je raketni štit do sada imao više propusta nego što je američka vlada očekivala.

“Deceniju nakon što je proglašen operativnim, i nakon 40 milijardi dolara troškova, na raketni štit se ne možemo osloniti, čak ni u pažljivo isplaniranim testovima koji su daleko manje izazovni nego što bi bio pravi napad. Zvanična saopštenja o raketnom sistemu su, prema saznanjima Tajmsa, preuveličavala njegovu pouzdanost“, navodi američki list.

Od 1999. godine, kada je počelo testiranje raketnog štita, rezultati su u najmanju ruku bili nestabilni. Polovina od prvih 16 testova mogućnosti raketnog štita da presretne neprijateljsku bojevu glavu završeni su potpunim neuspehom, saznaje "Tajms". Sistem je proglašen operacionalnim 2004. godine, ali pet od osam testova u prethodnoj deceniji takođe su bili neuspešni.

Raketni štit je zamišljen kao kompleksni odbrambeni sistem koji bi trebalo da presreće neprijateljske rakete, npr. hipotetičke napade Irana ili Severne Koreje. Međutim, čak se i na probnim zadacima koje su osmislili sami američki zvaničnici raketni štit pokazao kao nepouzdan. Poslednje uspešno probno presretanje izvedeno je pre pet i po godina, a poslednja tri testa završena su neuspešno – dva 2010. i jedan prošlog jula.

“Probni zadaci su napravljeni tako da budu uspešni i ono što je neverovatno je da čak i tada dolazi do problema“, izjavio je za "Tajms" Filip Kojl Treći, bivši direktor testova u Pentagonu.

Zbog slabih rezultata, sve oči su uprte u naredni test raketnog štita koji bi trebalo da bude izveden 22. juna. Rukovodilac ovog projekta, viceadmiral američke mornarice Džejms Siring, nedavno je izjavio u Kongresu da uspešnost sledećeg testa ostaje njegov najveći prioritet, i to iz veoma dobrog razloga – ako se test pokaže uspešnim, raketnom štitu će, pored postojećih 30, biti dodato još 14 presretača.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel nagovestio je da bi, s druge strane, još jedan neuspešan test mogao da znači “zavrtanje slavine“ kada je u pitanju finansiranje raketnog štita. Senator Dik Durbin je istovremeno upozorio da neće samo saveznici SAD pratiti naredni test, već i njeni neprijatelji kako bi utvrdili trenutnu sposobnost raketnog štita.

Siring, međutim, poručuje da je optimista i čvrsto veruje da su tehnički problemi iz prethodnog perioda, sada potpuno prevaziđeni. On je uputio zahtev Kongresu za novih 99,5 miliona dolara, kako bi se počela “poboljšanja u projektu“, navodi "Tajms", a prenosi Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: