Morović: Loša voda, prete komarci

Voda u Moroviću i Višnjićevu nije ispravna za piće i ne preporučuje se za upotrebu, pokazala je analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Izvor: B92, Beta

Petak, 23.05.2014.

12:33

Default images

Nadležni objašnjavaju da će u narednim satima biti isprane cevi i hlorisan vodovod u Moroviću, a zatim će biti urađena nova kontrola ispravnosti vode.

Pokrajinski štab za vanredne situacije obezbedio je za stanovnike tih sela, kao i za stručne timove za odbranu od poplava i spasilačke ekipe koje deluju u ovim naseljima, flaširanu vodu za piće i dve cisterne sa pijaćom vodom, dok vodovodi ne budu sanirani.

Osim problema sa vodom i epidemiološka situacija u Sremu je nesigurna.

To su pokazale analize Zavoda za javno zdravlje, a na osnovu registrovanih obolelih od zaraznih bolesti. Oni, ipak, naglašavaju da je taj broj obolelih uobičajen za ovaj deo godine.

Kada Sava počne da se povlači, problem će predstavljati komarci.

Ukoliko njihova brojnost ne bude svedena na biološki minimum, u narednom periodu pretiće opasnost od bolesti koje komarci prenose, u prvom redu od groznice zapadnog nila, upozoravaju u zavodu za javno zdravlje. Oni apeluju da što pre mora biti urađena dezinsekcija u celom sremu.

Inače, Vojvodini je prema evidenciji Crvenog krsta Vojvodine do danas smešteno 3.325 osoba evakuisanih iz poplavljenih područja.

U prihvatnim centrima u Šidu, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Staroj Pazovi nalazi se 656 osoba, a u gotovo svim opštinama u Vojvodini u porodičnom smeštaju se nalazi 2.669 osoba.

Jedan broj prijavljenih je iz Republike Srpske. Prihvatni centri su pod stalnim nadzorom mobilnih epidemioloških ekipa i pokrajinske sanitarne inspekcije, i obezbeđeni su svi sanitarno-higijenski uslovi.
Foto: Vlada Vojvodine
Županija Timiš u Rumuniji, uputila je preko Teritorijalnog štaba za vanredne situacije, cisternu sa 6 tona pitke vode i kombi humanitarne pomoći u Morović i Višnjićevo, mesta ugrožena poplavama u opštini Šid.

Visok nivo solidarnosti pokazale su i mađarska županija Bač-Kiškun i nemačka pokrajina Baden-Virtemberg, pa se narednih dana očekuje pomoć, kako u ovom trenutku dok traju poplave, tako u fazi sanacije koja sledi nakon povlačenja vode iz ugroženih područja.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ispratio je šleper sa 25 tona životnih namirnica, sredstava za higijenu i opreme za bebe, za opštinu Ljubovija, koja se obratila za pomoć Pokrajinskom štabu za vanredne situacije.

"Želimo da za svako dete u Srbiji, svaku ženu i svakog čoveka obezbedimo dovoljne količine hrane, higijenskih sredstava i svega što im je u ovom trenutku neophodno. Jer, danas je cela Srbija ujedinjena u nesreći koja nas je zadesila i zato je Pokrajinska vlada organizovala snabdevanje, ne samo opština u Vojvodini, nego u celoj Srbiji, gde god se pokaže potreba za hranom, sredstvima za higijenu i drugim robama. Do sada smo pomoć uputili u Krupanj, Smederevsku Palanku, Bajinu Baštu, Vladimirce, a danas pomoć šaljemo u Ljuboviju", rekao je predsednik Pajtić.

Vode Vojvodine - šta smo radili sa bedemima

Vode Vojvodine su saopštile koliko je novca u poslednjih 6 godina uloženo na odbrani od poplava i šta su konkretno uradili, pa tako navode da:

  • Tokom proteklih 6 godina u sanaciju ili rekonstrukciju odbrambenih linija u Vojvodini uloženo je oko 3,4 milijarde dinara. (30 miliona evra)
  • 7 miliona evra uloženo je u redovno održavanje
  • Rekonstruisano je, nadvišeno ili sanirano gotovo 150 (146,65) km odbrambenih linija
  • Fond za kapitalana ulaganja: blizu 1,8 milijardi dinara
  • Svetska banka 1,64 milijarde
  • Radilo se na gotovo svim vodotocima u pokrajini Dunav, Tisa, Sava, Bosut, banatski vodotoci, Hidrosistem DTD
  • Najviše sredstva uloženo je u nadvišenje i stabilizaciju odbrambene linije Grada Novog Sada oko 430 miliona dinara i rekostrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta - 1,7 milijardi dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: