"Ne poplavni talas nego vrh talasa"

"Situacija sa rekama u Srbiji se smiruje, a ono što dolazi u narednim danima nije 'poplavni talas', već vrh vodenog talasa", kaže Aleksandar Nišavić iz RHMZ.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

10:41

Default images

"Ovo je osetljiva situacija i moramo biti oprezni sa informacijama. Važno je reći da ne dolazi poplavni talas, već vrh talasa koji će na Savi kod Beograda biti između subote i nedelje. Opadanje sada imamo nizvodno od Šapca, a od nedelje će i tamo reka biti u opadanju", rekao je Nišavić gostujući u vestima TV B92.

Zbog pogodnih vremenskih prilika do 25. maja se na većini slivova u Srbiji očekuje ili stagnacija ili opadanje vodostaja, a zatim će doći do manjih promena zbog pogoršanja vremena. Ipak, to ne bi trebalo da značajnije utiče na nivoe reka i ne bi trebalo da izazove veću opasnost. U noći između subote i nedelje i u nedelju preko dana biće pojave lokalnih pljuskova, češće pojave kiše, ali neće biti kontinuiranih padavina na teritoriji cele zemlje.

"Neće to biti ništa slično onome što smo imali pre poplava. Zbog lokalnih pljuskova očekuju se kratkotrajni porasti na manjim rekama, na nivou upozoravajućih visina, dok na većim rekama neće biti porasta, ali će dovesti do usporavanja opadanja ili stagnacije nivoa vode", rekao je Nišavić.

On je istakao da te lokalne padavine mogu da prave probleme na malim i srednjim slivovima i tamo gde je odbrana od poplava, u smislu otežavanja posla ljudi na nasipima.

"Padavine će biti mnogo manje od ranije izmerenih. Biće u proseku od pet do deset litara po kvadratnom metru, lokalno i do 20, najviše na zapadu i jugozapadu Srbije, a na Pomoravlju negde i do 30 litara", rekao je meteorolog iz RHMZ za B92.

Kako je naveo, od ponedeljka sledi period kratoktrajne stabilizacije, uz moguće retke lokalne pljuskove. Temperature će biti niže nego juče i danas, ali će vreme i dalje biti toplo i iznad proseka.

Stagnacija, opadanje većine reka, Dunav iznad granice

Vodostaji reka u Srbiji stagniraju ili su u manjem opadanju, mada je nivo Dunava kod tri grada, kao i Tise kod Titela iznad granice redovne odbrane od poplava.

Nivo Dunava kod Novog Sada, Slankamena i Banatske Palanke je iznad granice redovne odbrane od poplava, naveo je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Kod Zemuna, Pančeva i Smedereva vodostaji se kreću neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se nalaze "iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja".

Kod Beograda vodostaj će biti "u stagnaciji i manjem opadanju i kretaće se neznatno ispod granice vanredne odbrane od poplava".

Na donjem toku Kolubare kod Obrenovca vodostaji će imati tendenciju sporijeg opadanja, dodao je RHMZ na svom sajtu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: