Morović: Gotova evakuacija za danas

Druga faza preventivne evakuacije naseljenih mesta Morović i Višnjićevo u opštini Šid, koja podrazumeva evakuaciju dece, žena i starih lica, okončana je danas.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

12:06

Default images

Preventivno je evakuisano tri četvrtine žitelja tih sremskih naselja u šidskoj opštini.

"Preventivna evakuacija dece, žena i starih je u potpunosti završena, a u Moroviću i Višnjićevu je ostalo radno sposobno stanovništvo koje učestvuje u radovima na pravljenju i održavanju nasipa", kazao je Tanjugu komandant kriznog štaba u Moroviću, republičkog Štaba za vanredne situacije, general policije Mladen Kuribak.

On je napomenuo da je na večeras održanoj sednici kriznog štaba u Moroviću odlučeno da se odmah krene u realizaciju treće faze, koja podrazumeva evakuaciju žive stoke i pokretne imovine.

Kuribak je naglasio da stanovništvo Morovića i Višnjićeva ne treba da brine za svoju imovinu jer će je pripadnici policije sigurno obezbediti, a podsetio je i na to da je gotovo u svakoj kući u ta dva naselja ostao bar po jedan radno sposoban muškarac, koji će zajedno sa policijom voditi računa o svojoj i imovini svojih komšija.

Komandant Kriznog štaba u Moroviću je rekao da i, ukoliko se desi da bude primenjena "crvena zona", odnosno da se proglasi četvrta faza evakuacije što znači potpunu evakuaciju tog naselja, policija će i nakon toga ostati na tom području da obezbeđuje imovinu.

"Heroj ove situacije u celoj Srbiji je država Srbija i njeni građani. Heroji smo svi mi koji smo svojim postupcima doprineli da građani u ovako teškim situacijama dobiju samopozudanje i veruju da će obnoviti svoju imovinu i da mogu da se osećaju bezbedno", istakao je Kuribak.

Stanovnici Morovića i Višnjićeva su tokom celog dana sklanjali stoku i pokretnu imovinu, a nakon toga su deca, žene i stari, uglavnom privatnim automobilima, odlazili u Šid, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je danas na kratko Krizni štab za vanredne situacije u Moroviću i tom prilikom je rekao da je preventivna evakuacija proglašena zbog činjenice da voda koja se izlila u Hrvatskoj, kroz šume, dolazi prema selima Morović i Višnjićevo, a kako nije poznata njena kolicicna i snaga, doneta je takva odluka, "jer ne želimo da izgubimo nijedan jedini život".

U Moroviću se inače užurbano radi na podizanju nasipa na obodu mesta i na najkritičnijim tačkama. Mehanizacija je u punom pogonu, a veliki broj volontera puni džakove sa peskom i postavlja ih na nasip.

Najveća opasnost za Morović preti od reka Studve i Bosuta, na čijim obalama se i nalazi selo, a obe beleže rast vodostaja.

U obližnjem Višnjićevu evakuisano je nešto veći procenat stanovnika nego u Moroviću, bez obzira što su njegovi meštani ranije završili radove na nasipu koji čvrsto izgleda..

Reka Bosut ne bi trebalo u Višnjićevu da donese bitnije probleme, jer se to mesto nalazi na višoj koti od Morovića.

Najteža situacija što se šidske opštine tiče je u Sremskoj Rači, gde je oko 15 sati počela izgradnja nasipa na dva kilometra od oboda naselja, što je treća linija odbrane.

Sremskoj Rači najviše preti voda koja dolazi šumom, a nepovoljna okolnost je što je to mesto na izuzetno niskoj nadmorskoj visini. Osim nasipa, na obodu Sremske Rače urađeni su i jaki nasipi na najkritičnijim tačkama u naselju.

Morović je danas posetila i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković koja je poručila da su sve veterinarske službe spremne da pomognu u spasavanju stoke u poplavljenim sremskim selima, kada se za to steknu uslovi.

Nikola Vidić, koordinator za informisanje pri kriznom štabu Opštine Šid rekao je Tanjugu da je pri kraju druga faza evakuacije žena, porodilja, bolesnih, starih i dece.

On je istakao i da u ovom trenutku ne može da kaže tačan broj evakuisanih građana, jer veliki broj iseljenih ima rodbinu na teritoriji te opštine, pa nisu evidnetirani.

Vidić je ukazao da se priprema i treća faza evakuacija materijalnih dobara i stoke koja bi trebalo da se završi sutra. On je rekao da je u početku bilo otpora stanovsništva, ali da su sada shvatili da postoji opsasnot i da sami sosptvenim prikolicma izmeštaju svoju stoku.

Vidić je naglasio da je krizni štab obezbedio mesto gde sva stoka može da se smesti, kao i hranu za nju. "Najbolje je da trud bude uzalud, ali zlu ne trebalo, to mora da se uradi", rekao je Vidić.

On je zamolio da se ne šire dezinformacije, dodajući da su u šidskoj opštini jedino trenutno ugroženi Višnjićevo i Morović, kao i da je voda upotrebljiva za piće u tim selima.

Vidić je podsetio da od dve reke na kojima Morović leži, ne preti opasnost, već od voda koje nadiru kroz šume i pre nekoliko dana su probile nasipe u Hrvatskoj.

Minstarka Bogosavljević Bošković rekla je da je situacija u nekim sremskim selima izuzetno teška, jer su potopljena i da su mnoge životinje u opasnosti da se uguše.

Neke životinje su već uginule, a sada predstoji borba da se spasi stoka koja je preživela, za šta su veterinsarske službe potpuno spremne.

Bogosavljevićeva je rekla da je znatan deo stoke već spasen u prethodim danima, i poručila da niko ne treba da sumnja u to da je cilj da se spasu životinje, ali da se moraju poštovati prioriteti, među kojima je prvi spasavanje ljudskih života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: