Merkelova stala uz Štajnmajera

Nemačka kancelarka Angela Merkel demonstrativno stala na stranu svog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera kog kritikuju za neuspeh u ukrajinskoj politici

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

16:25

Default images

Naime, šefa diplomatije Nemačke iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kritikuju za neuspeh u ukrajinskoj politici, piše nemački politički nedeljnik "Špigl".

Kandidat CSU za evropske izbore Markus Ferber kritikovao je, naime, Štajnmajerovu kriznu diplomatiju u slučaju Ukrajine i njegovo poslednje putovanje u tu zemlju, navodeći da je ono bilo bezuspešno i samo prouzrokovalo troškove.

Napadi iz CSU na Štajnmajera, izazvali su, naime, bes i to ne samo u redovima Socijaldemokratske partije (SPD), već i kod demohrišćana, a i Kancelarskoj službi su zbog toga ljuti, saznaje ovaj nedlejnik u vladinim krugovima.

Sama Merkelova je, kako prenose mediji, rekla da ona i Štajnmajer rade na ukrajinskoj kirizi "ruku pod ruku", a iz vrhova CDU stigle su potvrde Štajnmajeru o tome da on "u svojoj teškoj diplomatskoj misiji u Ukrajini ima punu podršku".

I nemački mediji su poslednju Štajnmajerovu posetu okarakterisali kao diplomatsku katastrofu.

Štampa je pisala da je Štajnmajer trebalo da sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom najavi start novog okruglog stola svih strana u konfliktu, ali da se premijerovi savetnici, do u noć, nisu mogli saglasiti o jednom jedinom predstavniku za pregovore.

Drugi Štajnmajerov neuspeh bio je, komentarisao je tabloid "Bild", razgovor sa ukrajinskim predsednikom Aleksandrom Turčinovom, koji je prvo šefa nemačke diplomatije pustio da ga dugo čeka, a zatim mu, ne gledajući ga u oči, tvrdoglavo "držao predavanje" o svojoj čvrstoj liniji protiv svih separatista.

Štajnmajer je u Ukrajini trebalo da, kao pozitivan znak za proruske snage na istoku zemlje, prema planu posete, položi i venac ispred Doma sindikata u Odesi, gde je pre dve nedelje u sukobima nacionalista i separatista spaljeno 48 ljudi, proruskih aktivista.

To je, međutim, otkazano, jer se ukrajinska strana pribojavala da bi to kod stanovnika Odese, kako se navodi, moglo da izazove "zlu krv".

Ukrajina je već dugo glavna spoljnopolitička tema konzervativnih i moćnih nemačkih dnevnika, javnog servisa, privatnih televizija, bulevarskih listova, uticajnih nedeljnika, ali i marksističkih medija koji, svako iz svog ugla, pišu o najvećoj krizi novije političke istorije Evrope, saglašavajući se samo u jednom - da se taj ogroman problem mora rešiti jedino diplomatskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: