Lajčak: Srbija je na dobrom putu

Miroslav Lajčak u Beogradu izjavio da je Srbija na dobrom putu i da su evropske integracije i ekonomske reforme jedini put da i građani osete korist.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.05.2014.

13:06

Default images

"Pozicija, imidž i prestiž Srbije su od 2012. značajno poboljšani u Evropi zahvaljujući radu Vlade. Drago mi je da su parlamentarni izbori potvrdili da građani to razumeju i da su dali Vladi mandat da vodi zemlju putem ekonomskih reformi i evropskih integracija", rekao je ministar spoljnih poslova Slovačke posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije.

Lajčak je na pitanje agencije Beta da li će biti ukinuta funkcija komesara EU za proširenje i da li bi time zemljama kandidatima bila poslata poruka "Nastavnika više nema, ali vi, deco, učite", odgovorio da bi poruka bila upravo takva, a da EU ne može sebi da dozvoli slanje takve poruke.

"Ne verujem ja u to, bilo je takvih spekulacija. Proširenje je zvanično procenjeno kao jedna od najuspešnijih, ako ne i najuspešnija politika EU. Trebalo bi da nastavimo, imamo dobru atmosferu u regionu i tu politiku bi neko trebalo da vodi, a to je komesar za proširenje", rekao je Lajčak.

Upitan da li će, nakon odlaska Ketrin Ešton, on biti na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Lajčak je odgovorio da je zadovoljan poslom ministra spoljnih poslova Slovačke i da se ne bavi spekulacijama.

Na pitanje da li bi osnivanje vojske Kosova moglo da ugrozi pregovore Beograda i Prištine, Lajčak je odgovorio da je najbolje da se pojedinačna pitanja razmatraju u dijalogu, a ne na konferencijama za novinare.

Ivica Dačić je istakao da su politički odnosi dve države veoma dobri i da Srbija veoma ceni principijelan stav Slovačke o Kosovu i zahvalna je Slovačkoj na podršci u procesu evropskih integracija, ali da bi trebalo unaprediti ekonomsku saradnju dve države.

"Lično sam se uvek zalagao to da države koje su nam prijateljske imaju prednost u ekonomskoj saradnji. Čudni smo mi, hteli bi da nas mnogi podržavaju i ljutimo se što nas ne podržavaju, a kada treba da se da posao nekima, obično se udvaramo onima koji su najviše protiv nas. Prijateljski odnosi ne znače 'vi nas podržavajte, a mi ćemo da dajemo poslove drugima", rekao je Dačić.

Dačić i Lajčak su istakli da bi ekonomska saradnja Srbije i Slovačke najviše mogla da se unapredi u energetici i infrastrukturi.

Upitan da li će u junu biti održana međuvladina konferencija Srbija-EU, Dačić je odgovorio da konferencija još nije zakazana i da njeno održavanje zavisi od toga da li će neka poglavlja biti otvorena sada ili u oktobru, kada bi najkasnije trebalo da bude održan taj skup.

"Mi procenjujemo da je veoma važno šta će pisati kada se neka poglavlja otvaraju, tako da pitanje vremena sada i nije najvažnije. Spremni smo i voleli bismo da se to desi u junu, tu ne mislim na poglavlja 23 i 24, realno je da ona budu otvorena početkom sledeće godine, nego na poglavlje 32 o finansijskoj kontroli i poglavlja 35 o Kosovu", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da poglavlje 35 "za sada nema te takozvane uslove za otvaranje" i da se o tome vodi rasprava.

"Neke zemlje insistiraju da se to još ne radi dok se ne sprovede dogovoreno Briselskim sporazumom. Grčka, kao predsedavajuća EU, posebno insistira da se to dogodi u junu, a ako ne bude, onda tokom predsedavanja Italije, u oktobru", rekao je Dačić.

Dačić je, povodom Parade ponosa, rekao da to nije pitanje prava nego bezbednosti i da će tako biti i ove godine, pa će od procena službi bezbednosti zavisiti održavanje Prajda. "Hvala bogu da se više ne bavim unutrašnjim poslovima", rekao je Dačić.

"Evropska perspektiva Srbije je realnost"

Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, koji je konstatovao da je imidž Srbije u poslednje dve godine u potpunosti promenjen i da je njena evropska perspektiva sada postala realnost, a ne samo vizija.

"Beograd se danas u Evropi doživljava kao rešenje, a ne kao izvor problema", naglasio je Lajčak.

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, Lajčak je čestitao Vučiću na izboru za premijera i poželeo mu mnogo uspeha u radu.

Vučić je zahvalio na čestitkama i na nedvosmislenoj podršci Slovačke nastavku evropskih integracija Srbije, koja je, kako je istakao, izuzetno značajna, ne toliko u ubrzanom otvaranju pojedinih poglavlja, koliko u rešavanju suštinskih pitanja i sprovođenju reformi.

On je Lajčaku preneo da će se ubrzano raditi na usvajanju reformskih zakona i na stvaranju povoljnih uslova za privlačenje stranih investitora.

Obostrano je konstatovano da je položaj slovačke nacionalne manjine u Srbiji povoljan, a dogovoreni su i načini za dalje unapređenje položaja pripadnika slovačke zajednice, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: