15 godina od ubistva Ćuruvije

I ova 15. godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije obeležava se bez rasvetljavanja tog zločina, iako svaka vlast svake godine obećava da joj je to prioritet.

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

00:15

Default images

Pre tri meseca vlast je obelodanila da je Milorad Ulemek Legija važan svedok koji je pomogao u identifikovanju počinilaca ubistva Slavka Ćuruvije, na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije. Na osnovu Legijinog iskaza 14. januara ove godine uhapšena su dva bivša čelnika DB-a Milan Radonjić i Ratko Romić.

Istovremeno je za bivšim operativcem DB-a Miroslavom Kurakom raspisana poternica, jer je u bekstvu.

Kao nalogodavce ubistva Tužilaštvo za organizovani kriminal je označilo Radonjića i bivšeg direktora DB-a Radomira Markovića, a kao izvršioce Romića i Kuraka. Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je u četvrtak da u dosadašnjem toku istrage ubistva Ćuruvije nije bilo "praznog hoda" i da očekuje da će istraga u tom slučaju uskoro biti završena. On je rekao da se istraga još vodi i da se na slučaju ubistva Ćuruvije radi vrlo intenzivno. "Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima sprovedenih istražnih radnji i očekujem da će istraga uskoro biti završena", istakao je on.
Foto: Beta/AP, Peða Milosavljevic
Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić očekuje da će optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije biti podignuta pre isteka zakonskog roka od šest meseci od hapšenja osumnjičenih. "Možemo da kažemo da su istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao privođenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice", saopštava Veran Matić. On dodaje da je nadležnim organima "uvek nedostajalo malo" da reše taj slučaj i da je Komisija "objedinila snage i stvorila atmosferu u kojoj je proaktivnim pristupom to 'malo' nadomešteno".

"Mi sada po prvi put imamo zvanično osumnjičene za ovaj zločin, koji su u pritvoru. Na ovaj način je svim zločincima poslata poruka da nema zaštite od krivičnog gonjenja, a za najteže zločine ni zaborava koji donosi protok vremena", istakao je Matić.

Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije tretira se kao simbol vremena terora protiv medija devedesetih, a danas istrage specijalnog tužilaštva i rad Komisije treba da postanu simbol toga da je i posle 15 godina moguće privesti pravdi osumnjičene počinioce i nalogodavce. U Komisiji za istraživanje ubistava novinara najavljuju da će se baviti time ko je i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih prethodnih godina.
Foto: Tanjug, Arhiva
Na dan obeležavanja petnaest godina od ubistva, Fondacija Slavko Ćuruvija podseća da su sloboda govora i bezbednost novinara u Srbiji i dalje ugroženi.

"Iako su u prethodnom periodu uhapšeni osumnjičeni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, još nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva. Pitanje moralne odgovornosti onih koji su učestvovali u vlasti u vreme izvršenja ubistva Slavka Ćuruvije takođe nije pokrenuto. Ubistva novinarke 'Duge' Dade Vujasinović i dopisnika 'Večernjih novosti' Milana Pantića još uvek su bez sudskog epiloga", saopštava Fondacija.

Ističu i da vrednosti za koje se borio Slavko Ćuruvija, kao što su sloboda govora i pravo urednika da sami uređuju svoje novine u skladu sa standardima profesije, ali i po zakonu, još nisu dostignute.

"Država mora da preduzme odlučne mere kako bi se osigurala sloboda medija i stvorila klima da novinari svoj posao obavljaju po najvišim standardima profesije. Neophodno je oslobađanje medija od stega vlasti, koje direktno ili indirektno nastavljaju da vrše uticaj na uređivačku politiku medijskih kuća", saopštila je Fondacija koju vodi ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: