KG: Porodilište dobilo svu opremu

Još jednom akcijom "Bitke za porodilišta" i novom donacijom medicinske opreme porodilište u Kragujevcu je kompletno obnovljeno.

Izvor: B92

Petak, 04.04.2014.

15:05

Default images

Nova oprema predata je Klinikama za pedijatriju i ginekologiju i akušerstvo u okviru Kliničkog centra Kragujevac. Opremu su predali predstavnici Fonda B92 i donatori.

Nastavlja se akcija „Bitka za porodilišta“ doniranjem nove medicinske opreme klinikama u Kliničkom centru Kragujevac. Porodilište u Kragujevcu je ovom poslednjom donacijom i zvanično kompletno obnovljeno, zahvaljujući mnogobrojnim donatorima koji su učestvovali u opremanju porodilišta.

Veliki doprinos poboljšanju stanja na pedijatrijskoj i ginekološkoj klinici u ovom gradu dala je „Fondacija Dragica Nikolić“, uz čiju je podršku pre nekoliko nedelja porodilište otvoreno nakon renoviranja.

Poslednju donaciju „Bitke za porodilišta“ čine dva CTG aparata, aEEG monitor, tri pulsna oksimetra i jedan neonatalni aspirator. CTG aparati su nabavljeni u okviru velike donatorske večeri koju je prošle godine, na inicijativu kompanije Microsoft, organizovala Američka privredna komora (AmCham). Kompanija Microsoft i druge kompanije iz IT Industrije (SAGA, Intel, OSA-Računarski inženjering, SBS, ComTrade, Aigo BS, Dekel, Extreme, NetSet Global Solutions, Bit Projekt i eSmart Systems) prikupile su tada sredstva za nabavku 24 CTG aparata za 14 porodilišta u Srbiji.
Foto: B92
Kompanija Whirlpool se uključila u akciju tako što je od svake ostvarene prodaje odvajala deo sredstava od kojih su nabavljeni pulsni oksimetri i neonatalni aspirator. Poslednju donaciju, aEEG monitor, omogućila je Vesna Jakšić, Kragujevčanka koja živi i radi u Moskvi.

U dosadašnjim akcijama Fonda B92 Kliničkom centru Kragujevac donirano je 12 inkubatora, vrednosti oko 120 hiljada evra, i druga medicinska oprema u vrednosti od oko 29 hiljada evra.

Poslednja donacija, vrednosti oko 17 hiljada evra, zaokružuje priču i omogućava da se u još jednom porodilištu u centralnoj Srbiji proglasi pobeda.

Predstavnici organizacija koje su omogućile ove donacije bili su Suzana Dubajić iz Whirlpool-a i Stanimir Jakšić, svekar Vesne Jakšić koji je u njenom odsustvu simbolično zalepio donatorsku pločicu na aEEG monitor.

Prof. dr Janko Đurić zahvalio se svim donatorima naglasivši da je ovim kompletiran jedan važan projekat potpune obnove kragujevačkog porodilišta, čime se omogućavaju bolji uslovi za rad osoblja, ali i mnogo važnije, bolji uslovi za trudnice, porodilje, bebe i decu.
Foto: B92
Predsednik upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić, naglasio je potrebu da se započet posao privede kraju.

"Iako se činilo da akcija „Bitka za porodilišta“ jenjava, mi smo svi odlučni da ne odustanemo od opremanja svih porodilišta u zemlji novim neophodni aparatima. Ostalo je još mnogo posla, ali trebalo bi da svi mi shvatimo neophodnost za realizovanje zadatka kojeg smo sebi zadali.“

Donatori su apelovali na druge kompanije i potencijalne donatore da se priključe u skladu sa svojim mogućnostima. Tokom akcije „Bitka za porodilišta“, do sada je, pored Kragujevca, kompletno opremljeno jos osam porodilišta i dečijih klinika:

Sremska Mitrovica, Kraljevo, Vršac, Pančevo, Leskovac, Užice i Novi Sad.

Bitka se vodi do konačne pobede!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: