"Referendum o RS politički štetan"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da eventualni referendum o odvajanju Republike Srpske iz BiH ne bi bio pravno utemeljen i politički bi bio štetan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

20:21

Default images

"Odnosi u BiH su takvi da mogu biti uređeni samo zajedničkom odlukom sva tri naroda. BiH je celovita, nedeljiva država i referendum koji bi bio onakav kako ga opisuje (Milorad) Dodik verovatno ne bi imao pravni učinak i politički bi proizveo štetu", ocenio je Josipović za Hrvatski radio.

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentraiše sve češće najave o mogućem referendumu o otcepljenju RS, posebno u svetlu poslednje izjave predsednika RS Milorada Dodika povodom referenduma na Krimu.

Milorad Dodik nedavno je izjavio da je za Republiku Srpsku referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda, kao i da taj entitet BiH prati sva slična svetska iskustva i da će raditi na primerima najboljih iskustava "kada za to dodje vreme".

Na pitanje da li je sazrelo vreme za reviziju Dejtonskog sporazuma, Josipović je rekao da je za njega ključno uredjenje temeljnih odnosa unutra BiH.

"Sasvim sigurno da neki elementi Dejtonskog ugovora danas nisu funkcionalni, ali svaka priča počinje i završava s jednom vrlo jasnom tezom - o tome hoće li ili neće biti Dejtona, hoće li ga se ili neće menjati, mogu da odluče samo u BiH", naglasio je Josipović.

On je izrazio uverenje da tri konstitutivna naroda, bez obzira na naizgled velike ili nepremostive razlike, mogu da postignu dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: