Sreda, 19.03.2014.

10:08

Pripajanje Krima po Ustavu Rusije

Ruski Ustavni sud je danas presudio da je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji u skladu sa Ustavom Rusije.

Izvor: Tanjug

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je juče od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost pomenutog sporazuma, saopštila je pres služba Suda ruskoj agenciji Interfaks, a odluku Ustavnog suda saopštio je predsednik tog Suda Valerij Zorkin.

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Taj sporazum će se privremeno primenjivati počev od datuma potpisivanja, a na snagu će zvanično stupiti kad bude ratifikovan u parlamentima Krima i Rusije, naveo je "Glas Rusije".

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, preneo je Itar-Tas s.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija danas uspostavlja dve nove članice - Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj, prenose ruske agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: