Putin: Nećemo ratovati, za sada

Vladimir Putin izjavio da bi eventualno korišćenje vojne sile u Ukrajini bilo u skladu s pravom, jer je to od Rusije tražio legitimni predsednik Ukrajine.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.03.2014.

11:56

Default images

Putin je, na prvoj konferenciji za novinare otkad je opozvani ukrajinski predsednik napustio Kijev, rekao da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i oružano preuzimanje vlasti, koje niko nije osporio. Prema njegovim rečima, Viktor Janukovič je ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i predao svu vlast.

Predsednik Rusije je rekao da ne može da ospori težnje građana s Majdana koji su želeli promene, ali je dodao da se ne smeju ohrabrivati "nezakonite promene", a upravo te nezakonite promene vrha vlasti u Kijevu govore o njihovom kredibilitetu. Iako Janukovič nema nikakvu vlast, on je legitiman predsednik, koji je od Rusije zatražio pomoć.

"Ako ja donesem odluku o korišćenju vojne sile, ona će biti legitimna i odgovaraće međunarodnom pravu, pošto imamo zahtev legitimnog predsednika i u skladu je s našim interesima da zaštitimo ljude", kazao je Putin na konferenciji za novinare u Moskvi. Po njegovim rečima, korišćenje vojske je "krajnji slučaj". "Ako mi, ja, donesem odluku o uvođenju vojske, to će biti samo radi zaštite građana. Ne pretendujemo da nekoga porobimo, da nekom diktiramo, ali ne možemo da stojimo po strani ako vidimo da počinju da ih (Ruse) gone, uništavaju, maltretiraju. Veoma bih želeo da do toga ne dođe", kazao je Putin.

Po rečima predsednika Rusije, Ukrajina je bratska republika i vojnici jedne i druge strane nalaziće se uvek na istoj strani. "To se sada dešava i na Krimu. Nije bilo nijednog sukoba, nijednog pucnja. Jedino što smo uradili jeste da smo ojačali bezbednost naših objekata. Ne nameravamo da se mešamo, ali smatramo da svi državljani Ukrajine treba da imaju ista prava", kazao je Putin.

Na pitanje novinara da li Moskva razmišlja o pripajanju Krima Rusiji, Putin je kazao: "Ne, ne razmatramo". "Samo građani koji žive u ovoj ili onoj državi, u uslovima slobodnih izbora i bezbednosti, mogu i treba da odrede svoju budućnost", dodao je Putin.

Na pitanje ko su vojne snage koje se nalaze na Krimu, a čije su uniforme "veoma slične" ruskim, Putin je kazao da to nisu ruske snage, već da je reč o snagama "samoodbrane".

Upitan da li je Rusija učestvovala u njihovoj obuci, jer vešto barataju oružjem, Putin je odgovorio odrečno. On je takođe rekao i da vojna vežba koju je naredio, usred eskalacije krize na Krimu, nije imala nikakve veze sa tim ukrajinskim regionom.

Upitan o kritikama koje zvaničnoj Moskvi i njemu lično stižu sa zapada, Putin je odbacio sve kritike koje govore da Rusija deluje nelegitimno. On je stoga podvukao da kad i ako Rusija bude upotrebila silu u Ukrajini, ona to neće učiniti kršeći međunarodno pravo.

Istovremeno je optužio SAD i njihove saveznike da upravo oni nemaju obzira prema legitimnosti kada koriste vojnu silu zarad ostvarivanja sopstvenih nacionalnih interesa. Kao primer je naveo ratove u Avganistanu, Iraku i Libiji.

Komentarišući pretnje SAD i EU sankcijama Rusiji, on je rekao da će posledice toga biti multillateralne.

Putin je naveo da je Janukoviču rekao da "nema političku budućnost", ali da mu je Rusija pomogla kako bi mu spasla život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: