Island: Hiljade za referendum o EU

Više hiljada demonstranata izašlo na ulice islandske prestonice Rejkjavika tražeći raspisivanje referenduma, posle odluke vlade da odustane od članstva u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

22:38

Default images

Najmanje 3.500 ljudi okupilo se ispred zgrade parlamenta, na najmasovnijim demonstracijama od finansijske krize 2009. tražeći da vlada održi svoje obećanje dato na izborima u maju, da će održati referendum o članstvu u EU, saopštila je policija.

Islandska evroskeptična vlada prošlog septembra prekinula je pregovore o pristupanju EU, iako je to obećala u predizbornoj kampanji 2013. godine.

Vlasti su u petak objavile nacrt zakona o "povlačenju prijave za članstvo u Evropskoj uniji", koju je Island podneo 2010.

Opozicione stranke požalile su se na to što nije bilo vremena za debatu o ovom pitanju, pa je odluka odložena. Kako se očekuje, rasprava će biti pokrenuta narednih dana, preneo je Frans pres.

Ovaj potez vlade kritikuju i proevropski i antievropski nastrojeni građani, smatrajući da se šef diplomatije Gunar Bragi Sveinson oslanja na nekadašnja obećanja.

Bivši ministar spoljnih poslova Osur Skarfedinson, iz socijaldemokratske stranke "Samlingsforten", koja je prva pokrenula pregovore o pristupanju EU, rekao je da će namera vlade uspeti "samo preko njega mrtvog".

Dok se ispred zgrade parlamenta i u zgradi situacija zakuvava, opozicija je tražila objašnjenje toga zašto je referendum odbačen, dok je Sveinson kritikovao predsednika parlamenta, jer je povukao svoju odluku.

Island je već nekoliko godina u sporu s EU zbog kvota za ribarenje.

Kada je sadašnja vlada pobedila na izborima lane u maju, obećala je da će održati referendum o prekidu pristupnih pregovora s Unijom.

Spor se pogoršao u septembru, kada je EU zapretila Islandu trgovinskim sankcijama, ako ta zemlja ne smanji kvotu za skuše, a Island odgovorio da se, na neodređeno vreme, povlači iz pregovora o članstvu.

U svakom slučaju, većina Islanđana protivi se članstvu u Evropskoj uniji, dok manjina misli da bi ono stabilizovalo ekonomiju.

Prema najnovijim anketama, većina Islanđana želi da vlada završi pregovore s EU, pre nego što to pitanje iznese na referendum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: