"Ako Srbi ne glasaju, nema ni ZSO"

Važno je da Srbi izađu na izbore, jer ako Albanci izaberu svog predstavnika za gradonačelnika Mitrovice, onemogućiće stvaranje ZSO, kaže ministar Vulin.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

21:56

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je kao veoma važno da Srbi sutra izađu na izbore i izaberu gradonačelnika Kosovske Mitrovice, jer će u suprotnom Albanci izabrati svoga predstavnika i onemogućiti formiranje Zajednice srpskih opština.

Izuzetno je važno da Srbi izađu na izbore jer postoje informacije da albanske partije hoće da iskoriste priliku i dobiju gradonačelnika Mitrovice, i onemoguće formiranje Zajednice srpskih opština, kazao je za Vulin za RTS.

"Nigde u Briselskom sporazumu ne piše da gradonačelnik Mitrovice mora da bude ove ili one nacionalnosti. Duh Briselskog sporazuma govori da bi trebalo da bude u skladu sa etničkom strukturom, ali ako Srbi neće da izaberu svog gradonačelnika, niko ih na to neće moći naterati i onda će gradonačelnik biti Albanac", kazao je Vulin.

Ministar je dodao da niko Srbe ne može da spreči da imaju većinu u Mitrovici ako oni to žele.

Vulin je rekao da očekuje da novi gradonačelnik po dolasku na funkciju zaustavi divlju gradnju u Brđanima i onemogući dalju promenu etničke strukture grada.

Kada je reč o zabranama odlaska na Kosovu, i njemu i raseljenim Srbima, Vulin je ocenio da to što mu nije dozovljeno da naredna dva dana bude u Kosovskoj Mitrovici, nema veze sa izborima već sa iskrenim strahom Prištine od prisustva države Srbije i njenih predstavnika.

"Bio sam tamo kada su bili izbori i to nikome nije smetalo. U ponedeljak kada mi je takode zabranjen ulazak, neće biti izbori i nikome zapravo nije jasno šta se tačno desava", rekao je Vulin.

"Priština jednostavno ima strah od prisutva Srbije i predstavnika Srbije, posebno jer su Srbi rešili da sprovedu Briselski sporazum baš kao što je dogovoreno", kazao je on.

Vulin je dodao i da sprovodenje briselskog sporazuma onako kako je dogovoreno ne znači da je to u korist Prištine.

Prema njegovim rečima, strašnije od toga što mu nije dozvoljen odlazak u Kosovsku Mitrovicu je to što Srbima nije odobrena, prvi put nakon 14 godina, pratnja da posete groblja na Zadušnice kao i to što je 90 odsto spomenika na grobljima porušeno.

Strašno je i to što gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Lila govori da mogu da se vrate svi proterani koji nemaju veze sa kriminalom, kazao je Vulin.

"Ko je ona da odlučuje o tome ko može da se vrati i kako da ona odluči ko je u kriminalu", pitao je ministar i dodao šta je sa međunarodnom zajednicom koja kaže da svi raseljeni treba da se vrate.

U Kosovskoj Mitrovici pred izbore vladaju neizvesnost i napetost.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je građane da izađu na izbore.

"Zabrana ulaska na KiM nema veze sa izborima"

Inače, Vulinu je danas zabranjeno je da poseti Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da boravi u nedelju i ponedeljak.

Ministar Vulin smatra da zabrana da uđe na Kosovo i Metohiju nema veze sa sutrašnjim izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici, već da odražava strah Prištine od države Srbije i njenih predstavnika.

"Bio sam tamo kada su bili izbori i to nikome nije smetalo. U ponedeljak kada mi je takođe zabranjen ulazak, neće biti izbori i nikome zapravo nije jasno šta se tačno dešava", rekao je Vulin gostujući na RTS-u.

O zabrani ulaska na KiM gde je Vulin trebalo da boravi u nedelju i ponedeljak, Vulina je obavestio šef Kancelarije EU na Kosmetu Samuel Žbogar, saopštila je ranije danas Kancelarija za KiM.

Vulin smatra da Priština ima strah od prisustva države Srbije njenih predstavnika.

"Posebno postoji strah od toga što su Srbi počeli da sprovode Briselski sporazum baš onako kako je dogovoreno, a to ne znači da je to uvek u korist Prištine", napomenuo je Vulin.

Strašnije od toga je, kako je naveo, to što i posle 14 godina nije omogućeno ljudima da posete grobove koji su ostali u južnom delu Kosova ili u Đakovici.

"Strašno je to što je 90 posto grobova porušeno, strašno je to što Djakovčanima preti i takozvana gradonačelnica tog grada kaže kako sad Srbi mogu da se vrate samo ako nisu u kriminalu. Ko je ona da odlučuje o tome ko može da se vrati i kako da ona odluči ko je u kriminalu", naveo je ministar.

Vulin je zapitao i šta je sa ulogom međunarodne zajednice koja je črvsto obećala i Rezolucijom 1244 da će svi raseljeni moći da se vrate...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: