Karzai: Vojska SAD ubila civile

Avganistanski predsednik Hamid Karzai optužio je SAD da su prilikom noćašnjeg vazdušnog napada u centralnom Avganistanu usmrtile sedmoro dece i jednu ženu.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

19:21

Default images

Odnosi između Vašingtona i Kabula su već godinama kolebljivi, a krajem prošle godine Karzai je doneo i iznenađujuću odluku da ne potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa SAD (BSA), prema kojem bi deo američkih trupa ostao u Avganistanu i po završetku tekuće godine, izveštava AFP.

Karzai je izjavio da su pomenute civilne žrtve, gotovo sve deca, poginule prošle noći u američkom bombardovanju u oblasti Sijahgird, u provinciji Parvan.

"Vlada Avganistana već godinama traži potpuno okončanje operacija po avganistanskim selima, ali američke snage, uprkos svim sporazumima i garancijama, su još jednom bombardovale naseljenu oblast i ubile civile", ističe Karzai.

Prema saopštenju snaga NATO za međunarodnu bezbednosnu pomoć (ISAF), ima izveštaja da je "najmanje dvoje civila" nenamerno ubijeno kada su avganistanske i koalicione jedinice zatražile vazdušnu podršku zbog neprijateljskog napada.

ISAF ističe da je u ovom sukobu stradao i jedan vojnik i najmanje 10 pobunjenika.

Potpisivanje pomenutog BSA sporazuma je, inače, uslov za milijarde dolara zapadne pomoći Avganistanu, u kojem u aprilu treba da budu održani izbori za Karzaijevog naslednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: