Počinju pregovori o Južnom sudanu

U Etiopiji danas počinju mirovni preovori zaraćenih strana u Južnom Sudanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2014.

08:02

Default images

Šefica mirovne misije Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu Hilda Džonson, pozvala je na okončanje nasilja u toj zemlji, a sukobljene strane da daju šansu mirovnim pregovorima.

Džonson je za BBC ocenila da se humanitarna situacija u Južnom Sudanu pogoršala, kao i da su i jedna i druga strana doprinele širenju nasilja i međuetničke napetosti.

Zbog sukoba, predsednik Južnog Sudana Salva Kir proglasio je danas vanredno stanje u dve države, Juniti i Džonglei, saopštila je vlada na svom nalogu na Tviteru.

Ova dva regiona bila su centar borbe protiv pobunjeničkih snaga lojalnih bivšem potpredsedniku Riku Mašaru, u kojoj je poginulo najmanje 1.000 ljudi, podsetila je agencija Rojters.

U međuvremenu, predstavnici vlade Južnog Sudana i pobunjenika stigli su na mirovne pregovore u Etiopiju, dan kasnije nego što je planirano.

Džonson je spremnost na razgovore ocenila kao pozitivnu i dodala da uz njih treba pokrenuti i sveobuhvatniji proces, koji će dovesti do nacionalnog pomirenja između zajednica.

Etiopija, koja posreduje u pregovorima, saopštila je ranije da će oni biti usmereni ka postizanju primirja.

Dve strane počeće pregovore u četvrtak, ali će oni najverovatnije zvanično biti otvoreni za nekoliko dana.

Konflikt u Južnom Sudanu traje od 16. decembra, kada su vlasti uvele policijski čas nakon sukoba obezbeđenja Kira, koji pripada etničkoj grupi Dinka i vojnika koji podržavaju Mašara, iz etničke grupe Nuer.

Posle toga počela je razmena vatre između dve strane u Džubi, a kasnije se proširila na celu zemlju.

Kir je oputužio Mašara za pokušaj državnog udara.

Južni Sudan je najmlađa država na svetu, koja je nezavisnost stekla jula 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: