Erdoganov sin pobegao u Gruziju

Bilal Erdogan, sin turskog premijera Tajipa Erdogana, pobegao je u Gruziju nakon vesti o tome da je turski sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2013.

18:04

Default images

Erdogan je zbog korupcionaške afere u koju su umešani članovi njegovog kabineta i članovi njihovih porodica, smenio 10 ministara i izvršio rekonstrukciju vlade.

Nakon toga nekoliko turskih listova saopštilo je da je u aferu upleten i Bilal Erdogan, mlađi sin turskog premijera. Istražitelji ispituju poslovanje TURGEV-a, nevladine organizacije iz Istanbula, u čijem se upravnom odboru nalazi Bilal.

Prema pisanju “Radikala”, tužilaštvo je čak izdalo nalog za njegovo hapšenje zbog “osnivanja i pripadanja kriminalnoj organizaciji radi lične dobiti”.

Muamer Akas, tužilac koji je tražio da policija ispita tendere za gradnju studentskog doma koje su toj organizaciji dodelile gradske vlasti u Istanbulu, odmah je smenjen.

"Očigledno je izvršen pritisak na tužilaštvo, jer osumnjičeni nisu uhapšeni i dozvoljeno im je da se zaštite, pobegnu ili sklone dokaze", istakao je Akas u pisanom saopštenju.

Analitičari ističu da Erdogan postaje nervozan i da pokušava da zaštiti Bilala, koga turski mediji često nazivaju princem.

“Oda TV”, onlajn novinski sajt, saopštio je da je Bilal bez pasoša izašao iz Turske preko graničnog prelaza Batum i ušao u Gruziju. Navodno je u žurbi napustio Istanbul da bi izbegao hapšenje. “Oda TV” je stupila u kontakt s njegovim advokatom, koji je odbio da potvrdi te navode.

Premijer Erdogan je izjavio da je on sam prava meta istrage vezane za korupciju i da njegovi protivnici žele da ga sruše napadajući njegovu porodicu.

"Ta zgrada je studentski dom, a ne hotel Bilala Erdogana. Oni žele da dopru do mene preko TURGEV-a", rekao je Erdogan novinarima.

Ovo nije prvi put da se ime Tajipa Erdogana vezuje za korupciju. U jednoj od depeša, koje je 2004. godine obelodanio uzbunjivački sajt Vikiliks, tadašnji američki ambasador Erik Edelman napisao je da je čuo da Erdogan ima osam računa u švajcarskim bankama.

"A njegovo objašnjenje da se obogatio zahvaljujući poklonima koje je njegov sin dobio za svadbu i da turski biznismen iz čistog altruizma plaća obrazovanje njegovo četvoro dece u SAD zvuči jadno”, dodao je ambasador.

Na društvenim mrežama je objavljeno da je Erdogan kupio sinu Bilalu stan u SAD za 216.000 dolara.

Vojska neutralna

Turska vojska saopštila je juče da neće dozvoliti da bude uvučena u korupcionaški skandal zbog kojeg je premijer Redžep Tajip Erdogan rekonstruisao vladu. Saopštenje je reakcija na izjavu Erdoganovog savetnika da je taj skandal zavera sa ciljem da se isprovocira državni udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: