Predati potpisi protiv ćirilice

Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali su predsedniku Sabora više od 632.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2013.

10:22

Default images

Za raspisivanje referenduma potrebno je više od 450.000 potpisa.

Pripadnici Stožera su oko 10 sati krenuli sa Trga bana Jelačića prema Hrvatskom saboru.

Njima se pridružilo oko 300 simpatizera koji su pre polaska u Sabor otpevali hrvatsku himnu ispred spomenika banu Jelačiću.

Oni su skandirali "Hrvatska, Hrvatska" i "Vukovar, Vukovar".

Građani koji su pratili Stožer nosili su transparente, među kojima i "Narod odlučuje", "Niste nezamenjivi", "Da ste hteli čuti žrtve rata, ne bi bilo referenduma".

Pripadnicima Stožera podršku je dao bivši selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Ćiro Blaževi,ć koji im se pridružio u koloni.

Predsednik hrvatskog Sabora Josip Leko je primio potpise i rekao da je procedura za raspisivanje referenduma napisana u Ustavu i da će je Sabor poštovati.

Predsednik štaba Tomislav Josić, posle predaje potpisa, rekao je okupljenim simpatizerima da se "civilizovano raziđu u miru".

Štab traži referendum kojim bi se povećao cenzus za upotrebu pisma i jezika manjina sa sadašnjih 30 na 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim sredinama.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma, koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

Kako je najavljeno, promenama Ustava Hrvatske, koje su u toku, biće definisane teme o kojima se može odlučivati na referendumu, kao i cenzusi za prihvatanje takvih odluka.

U Hrvatskoj su se na oko 2.000 mesta od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, ako čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru.

Upravo je dvojezičnost u Vukovaru i bila povod za prikupljanje potpisa.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je ranije da će se njegova vlada levog centra svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum, dok je on predsednik vlade, "nikada neće proći".

"Ako ne bude referenduma, ići ćemo dalje"

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, organizacije koja je danas predala Saboru 680.000 potpisa građana, nada se da će biti rapisan referendum o dvojezičnosti kojim traže da se to pravo ograniči na sredine u kojima živi polovina pripadnika nacionalnih manjina, a ne trećina kao što je sada.

"Mi smo svoje odradili, sada je Sabor na redu", izjavio je Josić novinarima i dodao da štab računa na mogućnost da Odbor za Ustav zatraži ocenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Sabor u svakom trenutku ima pravo to da uradi, to je njihovo legalno pravo i nemamo apsolutno ništa protiv toga", rekao je on i dodao da će štab, ako Ustavni sud odbije referendum, "ići dalje", ali nije otkrio šta to konkretno znači, piše Hina.

"Ne moram vam sada reći kako, uglavnom, nećemo se predati i nećemo stati na ovome. Mi ćemo se boriti na sve demokratske načine da dođemo do cilja", poručio je zagovornik antićiriličnog referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: