SNS ubedljiva u sve tri opštine

SNS ubedljivo pobedila na izborima na Voždovcu, u Odžacima i Kostolcu. Naprednjaci na Voždovcu osvojili 49,78, u Odžacima 50, Kostolcu 45% glasova birača.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 15.12.2013.

21:08

Default images

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u tri opštine u Srbiji - Voždovac, Odžaci i Kostolac pristižu i pokazuju da su naprednjaci ostvarili ubedljive pobede u sve tri opštine i da će moći samostalno da formiraju lokalne vlasti.

Tokom večeri u sedištima SNS-a i DS-a na Voždovcu novinarima su se obratili najviši funkcioneri te dve stranke, između ostalih i lideri Aleksandar Vučić i Dragan Đilas.

Prvo je predsednik beogradskog SNS-a Nebojša Stefanović izjavio da su rezultati lokalnih izbora pokazali da je pravi trenutak za vanredne izbore.

Lider SNS Aleksandar Vučić je zatim u svom obraćanju rekao da poštuje pozive stranačkih kolega na vanredne izbore, ali da oni nisu prioritet. Ipak, najavio je razgovore o tome u SNS.

I dok će, po svemu sudeći, SNS sa osvojenih 50 odsto glasova moći gotovo samostalno da formira lokalnu vlast, demokrate su izgleda doživele pravi fijasko.

Prema informacijama B92, Demokratska stranka na izborima na Voždovcu osvojila 11,65 odsto glasova, SPS je osvojio oko 8,25, Demokratska stranka Srbije oko 6,10 odsto glasova. Cenzus je prešla i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića sa osvojenih oko 5 odsto glasova.

Bez mandata ostala Liberalnodemokratska partija sa 4,51 odsto glasova, rekao je Zoran Lukić, predsednik opštinske izborne komisije.

On je naglasio da su ovo rezultati na osnovu više od 70 odsto izbrojanih glasova.
Foto: Tanjug
U štabu Demokratske stranke na Voždovcu kažu da su osvojili 12 odsto glasova, a lider DS-a Dragan Đilas u obraćanju novinarima je rekao da u martu očekuje pobedu na beogradskim izborima i da se tada "barem dupliraju naši glasovi DS-a u odnosu na Voždovac".

Šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić kaže da su socijalisti i stranke koje su sa njima u koaliciji nisu zadovoljni rezultom koji su ostvarili i čestitali su SNS-u na pobedi i "rezultatu vrednom svakog respekta"

Lider SDPS-a Rasim Ljajić kaže da su oni najprijatnije iznenađenje izbora na Voždovcu, jer su prešli cenzus i tvrde da su osvojili 6,06 odsto glasova.

Ispod cenzusa na Voždovcu je LDP sa osvojenih oko 4 odsto glasova. Cenzus nisu prešla ni Nova stranka ni Beogradska inicijativa.

Na današnje izbore na Voždovcu izašlo 36 odsto upisanih birača, izjavio je predsednik izborne komisije Zoran Lukić.

Pravo glasa na toj beogradskoj opštini, koja ima 56 odborničkih mesta, imala su 156.962 građanina.
Slavlje u Odžacima (Foto: Tanjug)
U Odžacima, gde su izborni dan obeležili incidenti, SNS je osvojila oko 50 odsto glasova i moći će samostalno da formira opštinsku vlast. DS je u Odžacima osvojila 17,81 odsto glasova, a izlaznost je bila 66 odsto birača, javlja RTS. U Odžacima se biralo 27 odbornika u opštinskom parlamentu, a pravo glasa imalo je 27.000 birača.

Beta javlja da su u Odžacima rezultati na osnovu prebrojanih glasova u 22 od 25 biračkih mesta ovkavi: SNS - 48,18%, DS - 18,19%, SPS - 11,67%.

Tanjug javlja da SNS u Odžacima slavi i da je nakon obraćanja lokalnog funkcioner SNS-a Danora Zobenice počelo slavlje u centru tog mesta i da simpatizeri naprednjaka igraju kolo uz živu muziku, a kruže i automobili sa stranačkim zastavama.

Zamenik predsednika DS i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da su uslovi na današnjim izborima u Odžacima bili izuzetno teški i da su kupovani glasovi, te da zato smatra da na svim budućim lokalnim izborima mora biti obezbeđeno međunarodno prisustvo.
Slavlje u Odžacima (Foto: Tanjug)
Potpredsednik SNS-a Goran Knežević rekao je večeras u Odžacima da SNS traži raspisivanje pokrajinskih izbora u Vojvodini.

On kaže da se posle ubedljive pobede SNS-a postavlja pitanje legitimiteta vlasti u pokrajini.

"Postavljam pitanje legitimiteta vojvođanske vlasti, posle ubedljive pobede u Kovinu, Srbobranu i Vršcu i posle odluke Ustavnog suda da statut Vojvodine proglasi neustavnim, pitanje je da li Bojan Pajtić može ostati na vlasti", rekao je Knežević.

On je dodao da su stigli podaci sa dva izborna mesta, ali da je izvesno da će SNS imati 16 od ukupno 27 mandata SO Odžaci.

Što se Kostolca tiče, preliminarni rezultati pokazuju da je tamo SNS osvojila oko 45, 51 odsto glasova izašlih birača. SPS je osvojila 22,18, DS 12, a URS 9,54 odsto glasova. Izašlo je 58,51 od upisanih birača. To je sve Tanjugu rekao predsednik opštinske izborne komisije MIlojko Lalić.

Skupština gradske opštine Kostolac ima 21 odbornika, a osim građana Kostolca, glasali su i meštani sela Klenovnik i Petka.

Na izborima na Voždovcu učestvovalo je 13 izbornih lista, u Kostolcu 7, a u Odžacima 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

584 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: