Danas Dan osoba sa invaliditetom

Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom čiji je položaj unapređen, ali koje su i dalje diskriminisane.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

07:25

Default images

Savet za osobe sa invaliditetom održao je danas svečanu sednicu povodom Dana osoba sa invaliditetom, a državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković ocenila je da i dalje postoje prepreke za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo i sve njegove aktivnosti.

Janković je uoči sednice Saveta, rekla novinarima da, kada su u pitanje osobe sa invaliditetom, stoji činjenica da je Srbija još društvo koje je puno barijera i "puno prepreka za puno uključivanje navedenih osoba u društvenu zajednicu i sve njene aktivnosti".

Ona je rekla da se, kada se govori o barijerama, ne misli samo na arhitektonske, iako su one najuočljivije i "svakako smo svedoci da živimo u društvu u kome je dovoljno da se izađe na ulicu i vidi da još nisu stvoreni uslovi za punu inkluziju".

Prema njenim rečima, postoje i barijere za gluve i nagluve osobe, za slepe i slabovide, a Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike završilo je Predlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, kao instrument kojim bi trebalo otkloniti veliki deo prepreka na koje nailaze gluve i nagluve osobe.

Janković je rekla i da je Ministarstvo u fazi izrade zakona o upotrebi pasa vodiča koji bi trebao da znatno olakša položaj osoba sa invaliditetom i umanji neke prepreke za puno uključivanje slepih i slabovodih lica u društvo.

"Još jedan zakonski predlog je u pripremi, a to je model zakona o ograničavanju pojedinih prava osoba sa mentalnim oboljenjima. Želimo da pređemo sa koncepta potpunog lišenja poslovne sposobnosti, na ograničavanje određenog broja prava jer sigurno je da svaki čovek i građanin sigurno može da obavlja neku aktivnost i uvek je potrebno da samo ograničimo ona prava i slobode koje su u interesu tog građanina", rekla je Janković.

Ona je objasnila da to mora da bude isključivo sudska odluka jer sud kao nezavisni organ mora u poslednjoj instanci da odluči o tome da li je potrebno i kog prava lišiti nekog gradjanina, odnosno ograničiti mu neku slobodu.

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, puna integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere...

''Republički zavod za statistiku nije izašao sa preciznim brojem, ali prema procenama koji su uzete na osnovu iskustava u većini zemalja EU, u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, odnosno oko 10 odsto ukupnog stananovništva čine osobe sa invaliditetom", rekla je Tanjugu državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: