Đaci zarađuju reciklirajući

U čukaričkim osnovnim školama nastavljena je akcija "Sakupi, recikliraj, zaradi“. Đaci, čuvajaći životnu sredinu, imaju priliku da zarade novac za svoju školu.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

14:26

Default images

"Sakupi, recikliraj, zaradi“ naziv je ekološke akcije koju je prošle godine pokrenula Gradska opština Čukarica u saradnji sa čukaričkim osnovnim školama i Papir servisom FHB.

Akcija je nastavljena i ove školske godine u svim čukaričkim školama, a među prvima su se odazvali đaci Osnovne škole "Ljuba Nenadović“ u Žarkovu koji su već prikupili značajne količine papira i pet ambalaže.

Akciji u ovoj školi danas su se pridružili i Zoran Gajić predsednik opštine Čukarica i Slobodan Simović direktor Papir servisa FHB.

Cilj projekta je da učenici u najranijem uzrastu steknu ekološke navike i nauče da pravilno odlažu otpad.

Novac koji škole dobiju od sakupljene ambalaže opština Čukarica će duplirati, a deca će kroz anketu odlučiti šta će od dobijenih sredstava kupiti za svoj razred.

Školu, koja prikupi najviše papira opština Čukarica nagradiće sadnicama koje će učenici posaditi u školskom dvorištu i o kojima će brinuti.

“Akcija se nastavlja i ove godine s tim što će sada prikupljati i PET ambalaža. Na dinar koji papir servis daje za prikupljen papir ovim klincima koji su bili izuzetno vredni i što čuvaju svoju okolinu opština Čukarica će duplirati iznos pa će oni sami odlučiti da li će od dobijenog novca kupiti nešto za svoj razred ili će možda ići na izlet“, rekao je Zoran Gajić predsednik opštine Čukarica.

On je dodao da je najbitnije da razvijamo ekološku svest kod najmlađih, da nauče da čuvaju svoju okolinu, našu Čukaricu, da bude još čistija i lepša.

U prošlogodišnjoj akciji najuspešnija je bila škola "Miloš Crnjanski“ sa preko četiri tone skupljene hartije.

Od dobijenih sredstava đaci su kupili lopte i sportsku opremu, ali što je još važnije stekli svest o očuvanju svoje sredine.

"U prošlogodišnjoj akciji, u svim školama sakupljeno je 15 tona papira, ali ono što je mnogo važnije od toga je podizanje svesti našeg stanovništva o potrebi i ulozi reciklaže u savremenom društvu“ rekao je Slobodan Simović.

On je rekao i da umesto da ambalžni otpad završava u tokovima reka i šumama prerađuje se u domaćim fabrikama i dobijamo gotov proizvod, a takođe reciklažom stare hartije smanjujemo potrebu za sečom šuma.

Prema njegovim rečima, u nastojanju da sugrađanima objasnimo značaj reciklaže posebno je značajna podrška lokalnih samouprava, što opština Čukarica upravo čini ovom akcijom.

Akcija "Sakupi, recikliraj, zaradi“ organizova je u 16 čukaričkih osnovnih škola i trajaće tokom cele školske godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: