I rezolucija protiv prisluškivanja?

Nemačka i Brazil zajedno rade na rezoluciji koju će predložiti Generalnoj skupštini, u kojoj će istaći protivljenje međunarodne zajednice zbog špijuniranja SAD.

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

23:36

Default images

U rezoluciji neće biti pominjane Sjedinjene Američke Države, već će biti upućen poziv na proširenje nadložnosti Međuanrodnog pakta o građanskim o političkim pravima na atvinosti vezane za internet, preneo je AFP reči neimenovanog diplomate.

"Nemačke i brazilske diplomate sastale su se danas sa kolegama iz Evrope i Latinske Amerike da bi razgovarali o nacrtu rezolucije", izjavio je diplomata koji je zahtevao da ne bude imenovan.

"Cilj je da se pošalje poruka onima koji zloupotrebljavaju sistem", dodao je neimenovani diplomata.

Nemačka će sledeće nedelje poslati u Vašington visoke zvaničnike svojih obaveštajnih službi, kako bi od Bele kuće dobili odgovore na optužbe da su američki bezbednosni zvaničnici prisluškivali mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je zatražila da predsednik SAD Barak Obama hitno reaguje, ne samo izvinjenjima, nakon najnovijih izveštaja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prikupila više od 70 miliona telefonskih snimaka u Francuskoj i možda čak prisluškivala i njen lični mobilni telefon, kao i telefone drugih evropskih lidera.

Predsednica Brazila Dilma Rusef otkazala je prošlog meseca državnu posetu Vašingtonu nakon što je američki novinar Glen Grinvald, kolumnista lista britanskog Gardijan koji je pribavio tajna dokumenta odbeglog obaveštajca NSA Edvarda Snoudena, rekao za brazilsku TV stanicu Globo da je Nacionalna agencija za bezbednost presretala elektronsku poštu brazilske predsednice.

Rusef je naložila niz mera posle otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbednost presretala ne samo njenu korespodenciju, vec i upala u mrežu državne naftne kompanije "Petrobras" i špijunirala Brazilce koji su davali svoje licne podatke na americkom Fejsbuku i Guglu.

Pariz: SAD pokušale da hakuju Olanda

Foto: Beta/AP, arhiva
Francuska veruje da su SAD pokušale da hakuju komunikacionu mrežu francuskog predsednika, sudeći prema američkom obaveštajnom dokumentu koji je procurio u medije.

Američki agenti su porekli da imaju bilo kakvu vezu sa sajberskim napadom na Jelijsejsku palatu u maju prošle godine, zvaničnu rezidenciju francuskog predsednika i kako se čini sugerisali moguću umešanost Mosada, izraelske tajne obaveštajne službe, sudeći po tajnoj noti Nacionalne bezbednosne agencije SAD.

Izvodi iz dokumenta od kojih su najnoviji potekli iz te agencije preko Edvarda Snoudena objavljeni su u listu "Mond" uz članak čiji je autor i Glen Grinvald, američki novinar, koji je u osnovi odgovoran za skandal koji se još otkriva o američkom špijuniranju pojedinaca i političkih lidera širom sveta.

Dokument je zapravo neka vrsta brifing saopštenja pripremljenog u aprilu ove godine od zvaničnika agencije koji su planirali da se sastanu sa dve visoke ličnosti francuske obaveštajne agencije DGSE.

Francuski agenti su putovali u Vašington da traže objašnjenje za oktriće iz maja 2012.- pokušaja da se kompromituju komunikacioni sistemi Jelisejske palate.

U noti se navodi da je grana NBA koja rukovodi sajber napadima potvrdila da nije izvela napad i navodi da su i njeni najbliži saveznici Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland takođe porekli umesasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: