SAD prisluškivale Merkelovu

Nemačka vlada dobila je informacije da su obaveštajne službe SAD prisluškivale mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel, saopštio je njen portparol.

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

20:49

Default images

"Kancelarka je danas telefonirala predsedniku SAD Baraku Obami i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi i da, ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju portparola Štefana Zajberta, preneo je AFP

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uveravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, javio je AFP.

"Predsednik je dao uveravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je juče da članci o špijunskim aktivnostima SAD u inostranstvu, koje je objavio francuski dnevni list "Mond", sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

Klaper je istakao da navodi "Monda" da je Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona "telefonskih poziva francuskih građana" nisu tačni, prenela je agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: