"Sahrana Brozove biće skromna"

Sahrana Jovanke Broz biće skromna, ali dostojanstvena, rekao je danas potpredsednik Organizacionog odbora za sahranu, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.10.2013.

10:35

Default images

Odalović je dodao da je još ostalo samo da se donesu odluke o detaljima.

Podsetimo, juče je objavljeno da će udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza biti sahranjena uz vojne počasti.

Kuća cveća zatvorena je posetioce. Poznati su datum i vreme sahrane, a sada se radi na mestu na kome će biti sahranjena Jovanka Broz. Umesto zadovoljavajućeg, nađeno je primereno rešenje, biće sahranjena u istoj prostoriji, neposredno pored Josipa Broza Tita. Jovanka je tražila skromnu i dostojanstvenu sahranu, porodica i država će poštovati njenu želju.

"Biće sahranjena uz vojne počasti kao što to priliči čoveku koji je nosilac partizanske spomenice. Sahrana će biti vrlo skromna. Biće sahranjena u običnom drvenom sanduku od hrastovog drveta kupljenom u javnom preduzeću Pogrebne usluge u Beogradu po ceni od 127.000 dinara, od čega će se 36.000 refundirati iz Penzionog fonda. Ako ima neke simbolike, Jovanka je umrla 20 oktobra, jednog divnog sunčanog dana na 69 godina od oslobođejna Beograda u čijim borbama je kao oficir JNA i 6. ličke divizije učestvovala, čega se nikad nije stidela i čime se celog života ponosila", kazao je njen sestrić Goran Aleksić.

Najintimnijem činu, samoj sahrani u subotu će prisustvovati članovi najuže porodice Jovanke Broz. Odalović je ranije RTS-u rekao da još nije u potpunosti poznat spisak govornika na Jovankinoj sahrani i istakao da će Organizacioni odbor "učiniti sve da oni koji dođu mogu da joj odaju počast u mimohodu".

Odalović je izjavio da se očekuje da će na sahranu sigurno doći predstavnici iz zemalja regiona koje su nekad bile u sastavu SFRJ, a da je moguće "i šire interesovanje".

Ističući da će sahrana biti skromna, što je i zahtev porodice, on je kazao da je "Jovanka skromno živela i ni njena želja ne bi bila da se uradi nešto neprimereno".

Odalović je izrazio žaljenje zato što se zakasnilo sa ispravljanem nepravdi prema Titovoj udovici, dodavši da je uveren da će to učiniti vreme i istorija.

Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: