Sahrana Brozove uz vojne počasti

Titova udovica biće sahranjena u Kući cveća, u blizini supruga, doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza, u subotu u 12 časova, rekao je Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2013.

16:06

Default images

Sahrana će biti obavljena uz sve vojne počasti, budući da je Jovanka Broz bila nosilac Partizanske spomenice.

U samom prostoru pripreme još nisu počele, jer se čekaju detaljnije informacije organizacionog odbora za sahranu nekada prve dame Jugoslavije u kojem se, osim članova Vlade, nalaze i predstavnici njene porodice.

"Ovde smo sad definisali ili ćemo vrlo brzo definisati grobno mesto jer se ponovo aktuelizuje priča da bi grobno mesto moglo da bude neposredno uz Titov grob jer je to tehnički izvodljiljivije, jeftnije, jednostavnije, praktičnije. Sve će to raditi pogrebno preduzeće sa minimalnim troškovima i videćete da neće biti nijedan dinar više nego da je sahranjena na nekom drugom mestu", rekao je Rasim Ljijić, koji je u Organizacionom odboru za sahranu Jovanke Broz.

Na današnjoj sednici Vlade odlučeno da se ispoštuje želja Jovanke Broz i da ona bude sahranjena u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen Tito.

Prostor građen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka pretrpeće izvesne promene. Sa jedne strane Titovog groba je prostorija sa štafetama i poklonima, dok je iza panoa sa motivima nesvrstanih bio prostor predviđen za izložbenu postavku.

"Ljudi iz uprave za zajedničke poslove koji vode računa o čitavom kompleksu koji je i veći od ovih tri hektara su bili jutros ovde i gledali tehničke crteže, sadašnji uslov kuće uslov te će oni verovatno oni sa tehničkim podacima izaći pred taj organizacioni odbor i mislim da će se tek sutra u toku dana ili večeras tačno znati koliko je vremena potrebno da se svi radovi sprovedu i da se ii da se organizuje jedan takav čin sahrane", kaže Neda Knežević, iz Muzeja istorije Jugoslavije. Za Titovog unuka Evdarda Broza, prema Jovanki je učinjena velika nepravda, jer za njenog života nije rešeno pitanje imovine njenog supruga.

Zoran Panović rekao je gostujući u Kažiprstu na B92 da je pomalo bizarno da današnja vlast sahranjuje Jovanku Broz u Kući cveća jer je Tita iz tog mauzoleja izbacivao SRS.

Jovanka Broz bila je za mnoge jedan od poslednjih simbola koji je podsećao na zajedničku državu.

Kuću cveća za tri decenije posetilo je skoro 17 miliona ljudi. Iz godine u godinu, na dan Titove smrti 4. maja i 25,. maja na Dan mladosti sve je više onih koji dolaze da se poklone Josipu Brozu.

Sagrađena je 1975. godine kao Titova rezidencija sa kabinetima i prostorijama za život. Iz rezidencije je u mauzolej pretvorena za svega nekoliko meseci, a na mestu fontane u nekadašnjoj zimskoj bašti napravljen je Titov grob. Iako je Kuća cveća mauzolej u kome nije bila predviđeno sahranjivanje nikog sem nekadašnjeg doživotnog predsednika Jugoslavije, vlasti su odlučile sa ispune poslednju želju i bar delimično isprave nepravdu koja je u poslednje tri decenije učinjena Jovanki Broz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: