Usred izleta deportovana iz zemlje

Pariski srednjoškolci blokirali su ulaze više škola zbog petnaestogodišnje Romkinje sa Kosova koja je privedena i deportovana usred školskog izleta.

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 17.10.2013.

10:28

Default images

Leonarda Dibrani je proterana, zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, nakon što su izgubili bitku za dobijanje azila u Francuskoj.

Kada je odluka o nedodeljivanju azila stupila na snagu, ona je bila na školskom izletu, koji je prekinut naočigled druge dece.

Leonarda je rekla za Francuski radio da je njoj na Kosovu uskraćeno obrazovanje i da bi želela da se vrati u Francusku kako bi završila školu.

Policija je 9. oktobra došla u dom Dibranijevih, da bi otkrila da je Leonarda na izletu sa školom. Oni su pozvali jednu od nastavnica koja je takođe bila na ekskurziji. Posle prepirke, nastavnica je zaustavila autobus i zajedno sa Leonardom se srela sa policijom, koji su odveli mladu Romkinju u pritvor.

"Moje kolege su onda objasnili situaciju ostaloj deci, koja su mislila da je Leonarda ukrala nešto, ili da je napravila neki prekršaj. Učenici i nastavnici su bili šokirani", rekla je nastavnica.

Istog dana porodica, koja je izbegla sa Kosova zbog diskriminacije, vraćena je u Prištinu. Od tada žive u Kosovskoj Mitrovici.

Vlada sprovodi istragu kako bi utvrdila na koji način je vođen čitav ovaj slučaj. Okolnosti pod kojima je devojčica privedena, naime, nisu sasvim jasne, ali u obe verzije događaja - i u onoj koju je dalo ministarstvo unutrašnjih poslova i u onoj koju je dala nastavnica, kaže se da se to nije dogodilo pred drugim učenicima.

Prema saopštenju pariskih obrazovnih vlasti, do protesta je došlo u četrnaest škola. Po rečima Stivena Nasirija, portparola sindikata zaposlenih u srednjim školama FIDL, učenici traže da se njihove deportovane kolege strane nacionalnosti vrate u Francusku, "pošto svako ima pravo na obrazovanje".

U subotu je još jedan 19-godišnji učenik pariske srednje škole deportovan u Jermeniju.

Premijer Žan Mark Ero je rekao parlamentu da, ako je napravljena greška, porodica može da se vrati u Francusku.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, s druge strane, smatra da je ovakvo nasilno proterivanje opravdano. On je prošlog meseca rekao da su Romi “nekompatibilni sa francuskim načinom života”.

Evropska komisija zapretila je sankcijama Francuskoj zbog Roma, podsećajući da Romi kao evropski građani imaju pravo na slobodno kretanje širom EU. Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao posle toga da Francuska poštuje Rome i radi na njihovoj društvenoj integraciji "kada mogućnosti i volja postoje".

Francuska je u najskorijem talasu proterala oko 240 Roma iz istočne Evrope. Istovremeno, policija je uklonila ilegalna romska naselja u Lilu, Parizu i Lionu. Politiku proterivanja Roma koju je započeo Nikola Sarkozi, nastavljena je i tokom mandata Fransoa Olanda, pa tako je u poslednjih par godina na hiljade Roma proterano iz Francuske i vraćeno u zemlje iz kojih su izbegli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: