"Srbija će znati kako da reaguje"

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da će odluka Prištne da zvaničnicima Srbije zabrani posetu Kosovu znatno uticati na pregovore Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

15:13

Default images

Srbija će znati koje će poteze vući i kako da reaguje i sve ovo će znatno uticati na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu, rekao je Dačić za portal Telegraf.rs.

Dačić je trebalo da sutra, na početku kampanje pred lokalne izbore 3. novembra, poseti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton zakazala je za ponedeljak, 7. oktobar novi sastanak Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, iako nije bilo predviđeno da se dva premijera sastanu dok ne prođu lokalni izbori.

Upravljački tim Zajednice srpskih opština zatražio je od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu hitnu reakciju kako bi kosovske vlasti ukinule odluku o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima u pokrajinu.

Upravljački tim je povodom ovog problema uputio pismo specijalnim predstavniku EU Samuelu Žbogaru, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu, šefu OEBS-a Žan Klodu Šimberžeu, šefu Euleksa Berndu Borhartu i komandantu Kfora Salvatoreu Farini.

"Najoštrije protestujemo i zahtevamo od EU, Euleksa i drugih medjunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno reaguju i primoraju vlasti iz Prištine da odmah ukinu odluku o zabrani dolaska srpskih zvanicnika na teritoriju KiM".

Upravljački tim u pismu je od Euleksa zatražio da omogući bezbedno kretanje svih zvaničnika Vlade Republike Srbije i svih građana srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji uz podsećanje da privremene institucije iz Prištine konstantno krše Briselski sporazum.

"Pitamo se dokle ćete tolerisati konstantno kršenje briselskog sporazuma od strane Prištine", naveli su članovi Upravljačkog tima uz konstataciju da je posle donošenja ove odluke svima jasno da privremene institucije iz Prištine nikako ne žele da Srbi i nealbanci učestvuju na lokalnim izborima.

"Ukoliko privremene institucije iz Prištine nastave sa grubim kršenjem briselskog dogovora, sve u cilju odvraćanja Srba i nealbanaca od izbora kao i kršenje slobode kretanja za Srbe i nealbance, pitamo se čemu će služiti izbori, ako se zabranjuje osnovno ljudsko pravo civilizovanog sveta, sloboda kretanja.”

Upravljački tim Zajednice srpskih opština zatražio je od međunarodnih predstavnika na Kosovu da privremene institucije iz Prištine najoštrije upozore da moraju poštovati sporazum iz Brisela koji su potpisali, da prestanu sa provokacijama, a srpskom i nealbanskom narodu na KiM omoguće da u miru i bezbedno provedu predizbornu kampanju i konstitušu svoju lokalnu upravu i kasnije Zajednicu srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: